Gazdaság

Osztrák Spar: a magyar kormány „szándékosan célozza a külföldi tulajdonú élelmiszerláncokat”

rtl.hurtl.hu

2024. március 20. 12:28

A magyar kormány az extraprofitadóval „szándékosan célozza a külföldi tulajdonú élelmiszerláncokat” a Spar szerint. 

A magyar kormány által bevezetett extraprofitadóval „szándékosan célozza a külföldi tulajdonú élelmiszerláncokat”, azért, hogy „kiűzze azokat a magyar piacról”, illetve azért, hogy „azok leányvállalatait a magyar kormányhoz közel álló embereknek adják el” – olvasható az osztrák Spar közleményében, amit a RTL megkeresésére küldött el a cég szóvivője, Nicole Berkmann.

Az osztrák élelmiszeripari szaklap, a Lebensmittel Zeitung írt arról múlt héten, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az egyik rokonának kért részesedést a SPAR magyarországi leányvállalatából. Az ausztriai SPAR vezérigazgatója, Hans Reisch több osztrák lapnak is beszélt, és a magyar kormány „zaklatásaival” magyarázta, hogy a magyar cégük vagyonának egy részét Svájcba helyezték át.


Reisch a Die Pressének adott interjúban elmondta, hogy a magyar kormány viszonylag világosan a tudtukra adta, hogy sokkal könnyebb lenne a helyzetük, ha az állam részesedést vásárolhatna a vállalatukban.

A Spar közölte, hogy az elszálló inflációt és az energiadrágulást kihasználva a magyar kormány „diszkriminatív lépéseket” vezetett be, amiket úgy állítottak be, mintha a gazdaság stabilizálását céloznák. Közleményükben megemlítették, hogy az árstop bevezetése után „nem meglepő módon főleg a külföldi tulajdonú élelmiszerboltokban tartottak ellenőrzéseket”, és „bírságot is szinte kizárólag csak ezek a cégek kaptak”.

A magyar kormány az árstoppal „a külföldi szupermarketek működését korlátozta” – közölte a Spar, hozzátéve, hogy 2021-ben ez főleg az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny Market, a Spar és Tesco ellen irányult. A cég kijelentette, hogy az áremelkedésekre adott protekcionista lépésekkel a magyar kormány nyomást akar gyakorolni a cégekre, hogy magyar cégeknek, vagy a kormánnyal szoros kapcsolatban álló személyeknek adják el a részvényeiket, vagy távozzanak a magyar piacról.

A Spar közleménye megemlítette, hogy emiatt már „az osztrák kormány is elveszítette a türelmét”, és „formálisan is jelezte aggodalmát az Európai Bizottságnak”. Az osztrák sajtó egy hete arról írt, hogy Martin Kocher osztrák szövetségi munkaügyi és gazdasági miniszter és Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter is, akik Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek írt levelükben bírálták az alapvető szabadságjogokba való beavatkozást és a diszkriminatív intézkedéseket.

Nyitókép: A SPAR nemzetközi élelmiszer-üzletlánc áruháza a Lurdy Házban. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#spar#különadó#extraprofitadó#orbán-kormány

Címlapról ajánljuk