Belföld

Osztrák Spar-vezér: Azt mondták, hogy ha az állam bevásárolhatná magát, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzetünk

rtl.hurtl.hu

2024. március 17. 11:41

A cég most Brüsszelben reménykedik, ahol bepanaszolták Magyarországot.

Hans Reisch, a Spar osztrák anyavállalatának vezérigazgatója nyilatkozott a Die Pressének, az interjúban elmondta, hogy a magyar kormány viszonylag világosan a tudtukra adta, hogy sokkal könnyebb lenne a helyzetük, ha az állam részesedést vásárolhatna a vállalatukban.

A Spar panasszal fordult az Európai Bizottsághoz a magyarországi kiskereskedelmi különadó miatt. Reisch kiemelte, hogy bár a Spar második legnagyobb élelmiszer-kiskereskedő Magyarországon, a különadó és az árplafon miatt nem tudnak nyereségesen működni. Ez mintegy 120 millió euróba került nekik, teszi hozzá az interjút szemléző Telex.

Az interjú során szó esett arról is, hogy nem tervezik Magyarországról való távozást, mivel sokat fektettek be és több ezer munkahelyet teremtettek. Reisch szerint érthetetlen, hogy egy olyan céggel, amely az ország érdekében működik, ilyen módon bánjanak.

Heiszler Gabriellával, a magyarországi Spar ügyvezető igazgatójával is interjúztak, aki szintén hangsúlyozta, hogy a különadó milyen problémát jelent nekik és hogy azok rossz hatással lesznek hosszú távon a cégre.

A magyar kormány tagadja a nyomásgyakorlási kísérletet

A Telex megkereste az ügyben a magyar kormányt, de a lapnak küldött válaszukban tagadták, hogy nyomást próbáltak volna gyakorolni a láncra. A Miniszterelnöki Kabinetiroda azt közölte, hogy

a kiskereskedelmi különadót az Európai Unió bírósága nyilvánította jogszerűnek. Ezek a tények, minden más állítás alaptalan!

A Telex azt is megkérdezte, hogy van-e arra vonatkozó szándék, hogy az állam részesedést vásároljon a Sparban, de erre nem válaszoltak.

Tavaly a német Spiegel című lapban a konzervatív keresztény demokrata unió, a CDU szóvivője azt állította: maffiamódszereket használ az Orbán-kormány:


Fotó: Faludi Imre / MTI / MTVA

#Belföld#spar#ausztria#kormány#németország#magyarország#magyar kormány

Címlapról ajánljuk