EUEurópa

Az Európai Bizottság előtt van a Spar és az osztrákok panasza a magyar különadó miatt

rtl.hurtl.hu

2024. április 5. 17:18

Az érintettek szerint a különadó aránytalanul sújtja a külföldi cégeket.

Az Európai Bizottság vizsgálja azt a panaszt, amit a Spar és az osztrák kormány a magyar kiskereskedelmi különadó miatt nyújtott be – írja a Reuters hírügynökség.

A Spar Austria vezérigazgatója, Hans Reisch március 4-én, 11-én és 20-án kelt leveleiben tájékoztatta az Európai Bizottságot arról, hogy a 2020-ban kiszabott különadó, amelynek mértéke mostanra elérte a bevételek 4,5 százalékát, diszkriminatív a Magyarországon jelen lévő külföldi kiskereskedőkkel szemben, így sérti az EU-s jogot. Szerinte emiatt a külföldi tulajdonú kiskereskedők, köztük a SPAR Magyarország veszteséges működésre vannak kényszerítve, mert a haszonkulcs a különadó mértékénél alacsonyabb.

Ausztria gazdasági minisztere és külügyminisztere január 31-én arról tájékoztatták Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy a magyar adópolitika aránytalanul akadályozza a külföldi kiskereskedők nyereséges működését az országban, ez pedig ellentétes az EU belső piaci célkitűzéseivel.

Az Európai Bizottság a Reuters szerint arról tájékoztatott, hogy elemzik a magyar kiskereskedelmi különadóval szemben benyújtott panaszt.

Korábban Hans Reisch arról beszélt a Die Pressének, hogy a magyar kormány tudtukra adta, hogy sokkal könnyebb lenne a helyzetük, ha a magyar állam részesedést szerezhetne a vállalatban. Lázár János erre felháborodottan úgy reagált, hogy a kormánynak „szőröstül-bőröstül” meg kellene vennie a Spart.


Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Európa#spar#európai bizottság#különadó

Címlapról ajánljuk