Gazdaság

Financial Times: Már pénteken bejelenthetik, hogy kínai autógyár épül Szegeden

rtl.hurtl.hu

2023. december 21. 20:45

A brit gazdasági lap szerint az utolsó tárgyalások zajlanak a cég és a magyar kormány közt.

A Financial Times azt írja, hogy a BYD kínai autógyártó már pénteken bejelentheti, hogy Magyarországon építi meg új elektromosautó-gyárát több milliárd eurós beruházással. A lap szerint az utolsó tárgyalásokat folytatja a cég a magyar kormánnyal. Mint korábban írtuk, Lázár János építési és közlekedési miniszter ugyancsak arról beszélt kedden, hogy „a magyar gazdaságtörténet egyik legnagyobb beruházása érkezhet Szegedre a BYD kínai elektromosautó-gyártó révén”.

A brit gazdasági lap szerint a BYD Németországot, Franciaországot, Spanyolországot, Lengyelországot és Magyarországot szemelte ki első európai üzemének lehetséges helyszínéül. A vállalat Kínában olyan gyárakat épít, amelyek akár kétmillió autó gyártásra képesek évente.

A cég korábban a Forddal is tárgyalt németországi üzemének megvásárlásáról, de erről letett, idén pedig Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozott a BYD elnökével.

A BYD-nek már van egy buszgyára Magyarországon, de a cég szándéka, hogy az évtized végére uralja az európai elektromosautó-piacot.

Nyitókép: Bob Henry/UCG/Universal Images Group via Getty Images

#Gazdaság#byd#kína#szeged#autógyár#elektromos autó

Címlapról ajánljuk