Gazdaság

Brüsszel jóváhagyta a Budapest Airport felvásárlását

rtl.hurtl.hu

2023. december 13. 20:05

Az Európai Bizottság engedélyezte, hogy a Corvinus Zrt. és a VINCI Airports felvásárolja a Budapest Airport Holdingot.

Az Európai Bizottság az európai összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján jóváhagyta, hogy magyarországi székhelyű Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a franciaországi székhelyű VINCI Airports közös irányítást szerezzen az Airport Holding Tanácsadó Kft. (Budapest Airport Holding) felett – tájékoztatott a brüsszeli testület szerdán.

A tervezett ügyletet az EU fő végrehajtó szerve egyszerűsített összefonódás-ellenőrzési eljárás keretében vizsgálta meg. A Bizottság megállapítása szerint a tervezett összefonódás nem vet fel versenyjogi aggályokat, mivel a felek nem ugyanazon a piacon vagy vertikálisan összekapcsolt piacokon vannak jelen, írja az MTI.

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst, és nem fogunk szégyenkezni az ár miatt – mondta december elején Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról. Nemrégiben arról is írtunk, hogy a kormány „nem stratégiai eszközöket” fog eladni annak érdekében, hogy megvalósítsa reptérvásárlási terveit.

Az RTL Híradó korábbi riportja szerint 4 és 5 milliárd euró, vagyis 1500 és 2000 milliárd forint között lehet az az ár, amennyiért a jelenlegi gazdái eladhatják a magyar államnak a Budapest Airport többségi tulajdonát.


Nyitókép: RTL Híradó

 

#Gazdaság#budapest airport#felvásárlás#európai bizottság#kormány#reptér

Címlapról ajánljuk