Gazdaság

Halasztott fizetést kapott Magyarország az orosz hitelre, amelyből Paks II. épül

rtl.hurtl.hu

2023. július 12. 16:29

A Paks II. beruházás hitelével kapcsolatos új információ egy orosz kormányrendeletből derült ki, nem egy magyarból.

Három pénzügyi tételre kapott halasztott fizetést Magyarország Oroszországtól azon hitelkeret kapcsán, amelyből a Paks II. épül, írja a Portfolio egy múlt szombaton megjelent orosz kormányrendelet alapján.

A lap szerint az atomerőművel kapcsolatos szerződés módosítása hamarosan a Magyar Közlönyben is meg fog jelenni. Azt írják: az itthoni publikáció után harminc napunk lesz egyben rendezni ezeket a tételeket egy új orosz intézmény felé, mivel a hitelt eddig folyósító orosz állami bank nyugati szankciók hatálya alatt áll.

A módosítás része több olyan elem is, amellyel az esetleges további szankciókra készítik fel a finanszírozási tervet. Felidézik: a keretek módosításáról még áprilisban állapodott meg Szijjártó Péter Moszkvában. Ezeket a módosításokat májusban hagyta jóvá az Európai Bizottság.

A módosítás része még az is, hogy egyszerűsítik a hitel felhasználásának szabályrendszerét, meghatározzák, hogyan kell kezelni azt, ha a magyar fél az előre jelzettnél kevesebb hitelt hív le, és a halasztott fizetés kereteit is meghatározzák.

Korábban azt írtuk, hogy a magyar kormány külön rendeletben döntött arról, hogy tovább titkolja a szerződés részleteit, amelyről már Ukrajna is panaszkodott az EU-ban.

Nyitókép: MTI / Kiss Dániel

#Gazdaság#paks 2#hitel#bővítés#oroszország#magyarország

Címlapról ajánljuk