Belföld

A „veszélyhelyzetre” hivatkozva a kormány tovább titkolja az orosz gigahitel szerződését, amiből a Paks II. épül

rtl.hurtl.hu

2023. június 1. 21:33

Ez a szerda éjszakai rendeletek egyikében van.

Korábban arról beszélt a kormány, hogy Oroszország ukrajnai megszállása nem érinti Paks bővítését, ám most épp a háborús „veszélyhelyzetre” hivatkozva tették lehetővé, hogy a tervezett atomerőmű-bővítés finanszírozási szerződésének átírásából kihagyják az Országgyűlést, írja a Népszava. A szerződést így elég jóváhagynia Varga Mihály pénzügyminiszternek.

A szerda éjjel megjelent rendeletcsomagban esik szó Paksról, amelynek része volt az is, hogy a magyarok megtakarításait és befektetéseit is megsarcolja a kormány. Mivel a parlament nem láthatja a szerződést, ezért annak részletei a nyilvánosság számára is titokban maradnak.

A szerződés módosításról a közelmúltban Moszkvában egyezett meg Szijjártó Péter külügyminiszter. Menczer Tamás, Szijjártó államtitkára a múlt héten megígérte, hogy az Európai Bizottság jóváhagyása után a módosítás szövege nyilvános lesz.

Jávor Benedek Facebook-bejegyzésében azt írja, ezzel a bővítés finanszírozásának ügye gyakorlatilag teljesen kikerül mind a parlament, mind a kormány ellenőrzése alól:


Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Belföld#orosz hitel#paks 2#bővítés#rendelet#veszélyhelyzet#kormány#varga mihály

Címlapról ajánljuk