Gazdaság

Az indiai kormány toboroz teherautósofőröket Magyarországra

rtl.hurtl.hu

2023. június 13. 12:27

Vízumot és repülőjegyet is adnak nekik, hogy Magyarországra jussanak.

Magyarországra toboroznak teherautósofőröket egy indiai állami migrációs központban – írta az Economic Times. Az indiai gazdasági lap beszámolója szerint toborzást a Karnataka indiai állam kormányzata szervezi.

A jelentkezéshez nem követelnek meg iskolai végzettséget, csak jó angoltudást és 2009 szeptembere előtt megszerzett, teherautóra szóló jogosítványt. A Times információi szerint a jelentkezők vezetési tudását egy tesztpályán ellenőrzik.

A kiválasztott jelentkezőknek az állam vízumot és repülőjegyez biztosít, majd féléves továbbképzésen esnek át, ami alatt az államtól nagyjából 250 ezer forintnak megfelelő ösztöndíjat kapnak. Ezt követően munkába állhatnak. Az indiai lap cikke szerint a fizetés nagyjából négyszázezer és hatszázezer forint között várható.

A Times cikke szerint nemcsak Magyarországra, hanem Lengyelországba is keresnek sofőröket, csak ott buszsofőrökre van kereslet. Az ajánlat nem csak a férfiakra, hanem a nőkre is vonatkozik. Ahogy arról az rtl.hu márciusban már beszámolt, női kamionsofőröket toboroznak Indiában azért, hogy Magyarországon dolgozzanak.

Nincs elég sofőr

Régóta tudható, hogy egyre nehezebb teherautó-sofőröket találni. A magyar kamionsofőrök jelentős része elmúlt ötven éves, utánpótlás pedig alig van. Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy a magyar mércével kiugró fizetésért milyen áldozatokat kell hozniuk a sofőröknek.

A probléma az egész kontinenst érinti, de nem csak Európát, hanem Indiát is. Az Economic Timesnak helyi fuvarozószervezetek elmondták, hogy minden száz teherautóra mindössze hetven sofőr jut, közölve, hogy az indiai sofőrök a nyugati országban a többszörösét tudják megkeresni annak a pénznek, amit Indiában kapnának fizetésként.

Százezrével jöhetnek Magyarországra a vendégmunkások

Az RTL Híradó riportja szerint legalább 300 ezer vendégmunkást hoznának az országba a kormány iparosítási álmaihoz. Már tavaly rekordszámú, több mint 70 ezer külföldi vállalt munkát Magyarországon.


Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

#Gazdaság#india#magyarország#sofőr#teherautósofőr#kamionsofőr#fuvarozás

Címlapról ajánljuk