Híradó

Legalább 300 ezer vendégmunkást hoznának az országba a kormány iparosítási álmaihoz

Velti LászlóVelti László

2023. március 17. 16:56

Legalább 300 ezer vendégmunkást feltételez a kormány új iparosítási programja a Portfolio szerint. Egy hete jelentette be a miniszterelnök, hogy még 500 ezer dolgozóra van szükség, és azt mondta, elsősorban belső munkaerőpiaci tartalékból fedeznék a hiányzó létszámot. Már tavaly rekordszámú, több mint 70 ezer külföldi vállalt munkát Magyarországon.

A legutolsó adatok szerint januárban már majdnem 4 millió 700 ezren dolgoztak az országban, 46 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. Rekordközeli foglalkoztatást mért a KSH. Mégis a miniszterelnök egy hete arról beszélt, sokkal több munkavállalóra van szükség.

Magyarországnak a következő egy-két évben szüksége lesz 500 ezer új munkaerőre – közölte múlt héten a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitóján Orbán Viktor.

A miniszterelnök kormánya iparfejlesztési programjára hivatkozott. Azt mondta, elsősorban a belső munkaerőpiaci tartalékokat mozgósítanák az új beruházásokhoz. Másodsorban pedig a határon túli magyarokat.

„Én egyébként az Ukrajnából és Szerbiából érkező alapvetően magyar munkavállalókat nem is szoktam a vendégmunkások közé beszámolni, mert azok a magyar gazdaságnak a része, nem a magyarországié, de a magyar gazdaságnak része. És ezek után jöhetnek a vendégmunkások” – vázolta Orbán.

A Portfolio friss elemzése szerint a munkanélküliek, részfoglalkoztatottak és a nyugdíjasok egy része mozgósítható Magyarországon. De úgy számolnak, feleannyian sem, mint ahány dolgozóra szükség van a miniszterelnök szerint.

100-150 ezer fő a mostani tartalékokból, magyarországi tartalékokból megoldható. Tehát adódik a helyzet, hogy a többi, legalább 300 ezer embert külföldről kellene behozni

– összegez Hornyák József, a Portfolio.hu makroelemzője.

A miniszterelnök egy hete azt is mondta, hogy a vendégmunkások kizárólag ideiglenesen tartózkodhatnak Magyarországon. Az általunk kérdezett szakértő szerint a többség egyáltalán nem is akar itt maradni.

„Az Unión belül Magyarországon az egyik legalacsonyabbak az az átlagbérek, gyakorlatilag a sereghajtók közé tartozunk” – szembesít a szomorú, de ismert ténnyel Nógrási József, a Trenkwalder Magyarország kereskedelmi igazgatója.

A Portfolio kikérte a KSH vonatkozó adatait. Ez alapján tavaly nyáron rekordszámú, 70 ezernél több vendégmunkás dolgozott Magyarországon. Eddig 17 Unión kívüli ország állampolgárainak foglalkoztatását könnyítette meg a kormány, például a Kolumbiából, a Mongóliából és a Fülöp-szigetekről érkezőkét.

 

#Híradó#Videó#Belföld#Gazdaság#vendégmunkás#munkaerő#munkaerőhiány#top hírek

Címlapról ajánljuk