Gazdaság

Indiai nőket képeznek Magyarországra kamionsofőrnek, havi 681 ezres fizetéssel

rtl.hurtl.hu

2023. március 6. 12:38

Az első időkben családjuk nélkül érkeznek, a tartózkodási engedély megszerzése után családtagjaikat is Magyarországra hozhatják. 

A Baton Transport Hungary, a dán Baton Transport  leányvállalata nemrégiben kezdett el nőket alkalmazni Indiában. A szállítmányozó cég képzése után a nők Európában lennének kamionsofőrök, írta meg a Trans.info nevű szaklap.

Claus Normann Hansen, a Danish Baton Transport ügyvezető igazgatója a „Kamionozás az egyenlőségért” nevű kísérleti program múlt heti indiai sajtótájékoztatóján azt mondta:

Támogatni szeretnénk az indiai nőket.

A projekt első fázisában a szállítmányozási vállalat 25 indiai nőt keres, akik teherautó-sofőrként dolgoznának a cég magyarországi telephelyén. Ha a projekt sikeres lesz, a szállítmányozó a következő öt évben akár 800 nőt is felvenne.

A Times of India című lap szerint az állás betöltéséhez általános iskolai végzettség és jó angol nyelvtudás a követelmény. Mivel Indiában alig van női teherautó-vezető, ilyen jogosítványra sincsen szükség, a képzést Indiában biztosítják. 

Bár ez a kísérleti projekt hat hónapig tartana, a jelentkezőknek kétéves szerződést ajánlanak, a későbbi hosszabbítás lehetőségével. Az érintetteknek természetesen joguk van a szerződés idő előtti felmondására is, de azt még nem határozták meg, hogy milyen feltételek mellett, írja a Trans.info.

A sajtótájékoztatón 160 ezer indiai rúpiának, azaz mintegy 1800 eurónak (681 ezer forint) megfelelő fizetést jelentettek be, hangsúlyozva, hogy egy magyar kamionsofőr is ennyit keres. A Times of India szerint ehhez a fizetéshez a sikeres pályázóknak heti öt napot és napi 15 órát kell dolgozniuk, amelyből napi kétszer 4,5 órát tölthetnek a volán mögött.

Az indiai nőknek úgy kell megkezdeniük a munkát Magyarországon, hogy nem hozhatják magukkal családjukat. Amint megkapják a tartózkodási engedélyt, családtagok is érkezhetnek Magyarországra.

„Azért választottuk a magyar ágat ebben a projektben, mert a Bányai & Partners Consulting segítségével már kerestek teherautósofőröket Indiában” – mondta Hansen a Trans.info-nak. A toborzási fázisban jelentkezett egy nő, akinek nem volt meg a szükséges jogosítványa, és jelezte, hogy szeretne elhelyezkedni, ez adta az ötletet a projekthez. 

Nyitókép: Jászai Csaba / MTVA / MTI

#Gazdaság#kamion#teherautó#kamionsofőr#india

Címlapról ajánljuk