Gazdaság

Rossz hír jött a nyugdíjasoknak: elmarad az évközi emelés

rtl.hurtl.hu

2023. május 26. 7:26

Az illetékes államtitkár szerint a KSH adatai nem támasztják alá a nyugdíjasszervezetek kérését, hogy legyen évközi emelés, ezért leghamarabb novemberben jöhetnek a magasabb nyugdíjak. Idén az infláció már elvitte a januári nyugdíjemelést, sőt a 13. havi ellátást is.

Szinte biztos vehető, hogy elmarad az évközi nyugdíjemelés, legkorábban a novemberi korrekcióval lesz majd inflációkövető az idősek nyugellátása – árulta el a Népszavának a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) elnöke.

Juhász László az elszabaduló infláció miatt április közepén küldött levelet Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek, melyben

évközi kiegészítő emelést sürgetett, erre most az államháztartásért felelős államtitkár válaszolt.

Banai Péter Benő válaszában kifejtette, a KSH adatai nem támasztják alá a nyugdíjasok azon kérését, hogy az ellátásokat júniusban vagy júliusban év elejéig visszamenőleg emelje a kormány legalább 3 százalékkal. A szakértő ugyanakkor ezzel nem ért egyet, szerinte indokolt lenne további 1,2, és 0,3, vagyis az idei 3 százalékkal számolva összesen 4,5 százalékos emelés is. Majd rámutatott, hogy a két plusz tétel tulajdonképpen a

tavalyi és a 2020-as, inflációtól elmaradó nyugdíjemelés pótlása lenne. Hozzátette, idén az infláció már elvitte a januári nyugdíjemelést, sőt a 13. havi ellátást is.

A NYUSZET elnöke kiemelte, az idei év első négy hónapjában átlagosan 26 százalékos volt az infláció, miközben 300 ezer idős 100 ezer, 600 ezer nyugdíjas pedig 130 ezer forintot kap havonta. Juhász László a levélben azt is kérte, hogy a 150 ezer forintnál kevesebb ellátásból élők kaphassanak egy egyszeri támogatást. Az államtitkár leszögezte, a kormány fontosnak tartja a nyugdíjak reálértékének megőrzését, ám nem adott egyértelmű választ a kérdésére, ezért Juhász most találkozót sürget a minisztérium és a nyugdíjasok képviselői között.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#nyugdíjemelés#idősek#ellátás#infláció#nyugdíjas#szakszervezet

Címlapról ajánljuk