Belföld

A nyugdíjasok évközi nyugdíjemelést remélnek, de lehet, hogy novemberi korrekció sem lesz

rtl.hurtl.hu

2023. június 22. 8:07

A szakértő szerint indokolt lenne az évközi emelés is.

Farkas András nyugdíjszakértő a Népszavának arról beszélt, hogy egyre kevésbé látszik esély az évközi rendkívüli nyugdíjkorrekcióra, sőt a novemberire sem lehet mérget venni. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa a magas inflációra hivatkozva 3 százalékos, nyári korrekciót kért januárig visszamenőleg. Erre gyakorlatilag semmi esély nincs, ezt támasztja alá az államháztartásért felelős államtitkár válasza, mely szerint nem lesz évközi emelés.

Pedig a szakértő szerint indokolt lenne a nyári emelés, hiszen az év első öt hónapjában a nyugdíjas infláció az általánosnál sokkal magasabb volt:

  • januárban 27,4
  • februárban 26,9
  • márciusban 26,7
  • áprilisban 25,3
  • májusban 22,9 százalék.

Ennél lényeges magasabb volt az élelmiszer infláció, januárban 44-, februárban 43,3-, márciusban 42,6-, áprilisban 37,9-, májusban 33,5 százalék volt. Az idősek a pénzük egyre nagyobb részét költik élelmiszerre, Farkas szerin az infláció növekedési üteme most ugyan lassul, de ez a csökkenés is brutális árnövekedést takar.

Példaként említette, hogy a májusi nyugdíjas infláció 22,9 százalékos mértéke azt jelenti, hogy a 2022. májusi, és már akkor is horribilis árakhoz képest még további 22,9 százalékkal drágábban tölthető meg a nyugdíjas fogyasztói kosár.

– idézi a lap a szakértőt.

Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának elnöke elmondta, hogy szerinte most már egyértelmű, hogy a Orbán-kormány elutasítja a kérésüket, pedig a nyugdíjasok továbbra is jogosnak tartják az évközi emelést.

Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#nyugdíj#nyugdíjemelés#infláció#élelmiszer#drágulás

Címlapról ajánljuk