Gazdaság

Kiderült, mekkora lehet a nyugdíjemelés és hogy mikor érkezik

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 24. 12:11

A kiegészítő nyugdíjemelés költsége elérheti akár a 200 milliárd forintot is, mert egy százalékpontnyi plusz emelés körülbelül 55 milliárd forintba kerül.

A KSH adatai és a kormány becslése alapján 3,6 százalékos nyugdíjemelés várható idén – mondta az InfoRádiónak Farkas András a nyugdíjszakértő. 

Az átlagnyugdíjak ezzel 216 ezer forintra emelkedhetnek, az egyszeri kiegészítés összege pedig mintegy 80 ezer forint lehet.

Az emelés pontos mértékét szeptember végén dönti el a kormányzat, és október elején jelenik meg az erről szóló kormányrendelet, majd a novemberi nyugdíjak érkeznek már emelt összegben. Mivel ez egy január elsejétől visszamenőleges kiegészítő korrekció lesz, ezért egy egyösszegű emelési különbözetet is kézhez kapnak a jogosultak.

Farkas András arra is felhívta a figyelmet, hogy még a korrekcióval sem feltétlenül marad meg a nyugdíjak vásárlóereje, mert a dupla becslés alapján tartják karban a nyugdíjak reálértékét, és az éves, tényleges infláció ettől eltérhet, viszont utána már nincs korrekció.

A kiegészítő nyugdíjemelés költsége elérheti akár a 200 milliárd forintot is, mert egy százalékpontnyi plusz emelés körülbelül 55 milliárd forintba kerül.

Jelentősen növelhetik a jövő évi inflációt a kormány adóemelései – a jegybank friss előrejelzése szerint. Igazgatójuk a közgazdászok vándorgyűlésén arról beszélt, hogy az intézkedések árát a vásárlóknak kell megfizetniük. A Portfolio elemzője szerint gigantikus összegre, 1100 milliárd forintos bevételre számíthat a költségvetés a különadókból. Ez több mint ötször annyi, mint amennyibe az idei nyugdíjkorrekció kerülhet:


Nyitókép: Bruzák Noémi/MTI

#Gazdaság#nyugdíjemelés#juttatás#infláció

Címlapról ajánljuk