Gazdaság

Üzbég bankot vásárol az OTP, ahogy Orbán Viktor ígérte

rtl.hurtl.hu

2022. december 12. 7:01

Csányi már alá is írta a szerződést.

Az OTP Bank megvásárolja az üzbég Ipoteka Bankot, az erről szóló szerződést hétfőn írta alá Csányi Sándor elnök-vezérigazgató és Wolf László vezérigazgató-helyettes, míg az Üzbég Köztársaság Pénzügyminisztériuma képviseletében Timur Ishmetov pénzügyminiszter, illetve az Üzbég Köztársaság nevében Jamshid Khodjaev miniszterelnök-helyettes, befektetési és külkereskedelmi miniszter Taskentben, írja az MTI.

Az OTP Bank az Üzbég Pénzügyminisztérium tulajdonában lévő részvények 100 százalékát (közel 97 százalékos teljes részesedés) két lépésben vásárolja meg: a részvények 75 százalékát most, a fennmaradó 25 százalékot pedig három évvel az első tranzakció pénzügyi zárása után.

Közölték: az első tranzakció pénzügyi lezárása várhatóan 2023 első felében történik meg. Az Ipoteka Bank Üzbegisztán 5. legnagyobb bankja, közel 8,5 százalékos piaci részesedéssel és több mint 1,6 milliós lakossági ügyfélkörrel.

A bank vásárlását már korábban is pedzegette Orbán Viktor, aki a Türk Tanács novemberi ülésén is részt vett. Akkor azt mondta: „Vízgazdálkodási, élelmiszeripari és nukleáris energetikai kérdésekben szintén várhatóak megállapodások”.

Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

#Gazdaság#csányi sándor#üzbegisztán#otp#bank#vásárlás

Címlapról ajánljuk