Gazdaság

Csányi Sándor az RTL-nek: az OTP nem vonul ki Oroszországból

rtl.hurtl.hu

2022. március 4. 15:12

Az OTP-vezér szerint nőttek a megtakarítások orosz és ukrán bankjuknál a háború óta.

A háborús körülmények között is zavartalanul működik az OTP Ukrajnában – árulta el az RTL-nek Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója. Ahol lövöldözés, bombázás van, ott nem nyitnak ki, de mintegy 42 fiókjuk most is várja az ügyfeleket. Elmondta azt is, hogy a dolgozóik közül senki nem sérült meg, home office-ból mindenki rendelkezésre áll.

A banki tevékenységet és pénzügyi stabilitást illetően sem látnak problémát, sőt február 23. és március 2. között négy százalékkal nőttek az OTP-nél Ukrajnában a megtakarítások. Valószínű Csányi Sándor szerint, hogy más bankoktól viszik át az ügyfelek a betéteket, mert nagyobb a bizalmuk az OTP-ben, ami 15 éve helytáll Ukrajnában nehéz körülmények között is. A bankvezér arra számít, hogy a háborús időkben még nőhet is piaci részesedésük.

Arra is kitért, hogy nem látja indokoltnak az OTP részvényárcsökkenésének mértékét – ha az ukrán és orosz bankjaikat teljesen elveszítenék, akkor látna indokoltnak 16 500 forintos részvényárfolyamot. Szerinte a helyzetet messze túlreagálták a befektetők, és reméli, hogy a bank visszakapaszkodik arra a szintre, ami a teljesítménye alapján megilleti. Arra a kérdésre, hogy most érdemes-e OTP papírt venni, Csányi Sándor azt mondta:

Én nem tudom, hogy érdemes-e, én fogok venni.

Amiatt sem aggódott, hogy a hírek szerint egy nap alatt 11 milliárd forintot bukott a részvényárcsökkenésen – azért sem látja okát, mert a hitelminősítők nyilatkoztak, hogy nem akarják a bankot leminősíteni. Ugyanakkor Csányi Sándor szerint sok banktól mennek át az OTP-hez ügyfelek, aminek, mint mondta, ő nem látja okát, mert a most bezárt Sberbankon kívül nem lát olyat, ami veszélyben lenne.

Oroszországi kivonuláson nem gondolkodik az OTP. Csányi Sándor szerint a piac normálisan működik, az orosz hatóságok részéről nem tapasztaltak diszkriminációt, és az európai szankciók sem érintik a bankot, ráadásul Oroszországban még nagyobb a növekedés, mint Ukrajnában, 11 százalékkal nőttek a betétek egy hét alatt. Jelentős kockázatnövekedést ugyanakkor nem vállalnak Oroszországban.

Arra a kérdésre, hogy más vállalatokhoz hasonlóan elvi kiállásként felfüggesztheti-e oroszországi tevékenységét az OTP, azt mondta: már régen jelen vannak az orosz piacon, ahol közel tízezer lojális dolgozójuk van, őket nem hagyhatják magukra, és a betétek növekedése is azt mutatja, hogy az orosz emberek bíznak a bankban.

Azt is elárulta Csányi Sándor, hogy bár személyesen ismeri Vlagyimir Putyint, semmivel nincs több információja arról, hogy mi történik és mi várható a háborús helyzettel összefüggésben, mint bárki másnak. Személyesen viszont azt gondolja, hogy a háború nem volt jó lépés.

Arról pedig, hogy a háborúnak milyen hatása lehet a magyar agrárszektorra, azt mondta: a korábbi szankciók miatt már évek óta nem lehetett élelmiszert exportálni Oroszországba, időközben viszont az oroszok fejlesztették saját élelmiszeriparukat, és már ők exportálnak. Arra is kitért ugyanakkor, hogy a jelentős ukrán gabonaexport eltűnhet a piacról: ez egyrészt segítheti a magyar gabonaexportálókat, másrészt viszont növelheti a takarmány árát, ezzel az állattartás költségeit hazánkban.

#Gazdaság#csányi sándor#otp#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország

Címlapról ajánljuk