Gazdaság

A piacokon árult kistermelői tojásra és burgonyára nem vonatkozik az árstop

rtl.hurtl.hu

2022. november 9. 20:28

Az üzletekben viszont már csütörtöktől alkalmazni kell a hatósági árakat.

Csütörtöktől már életbe lép a tojás és az étkezési burgonya árstopja – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Ezzel az árstopos élelmiszerek köre a következőkre bővül: tojás, étkezési burgonya, liszt, napraforgóolaj, sertéshús, csirkehús, 2,8%-os tej, és kristálycukor. Az árstopok az év végéig lesznek érvényben, esetleges meghosszabbításukról a kormány decemberben dönthet.

A közlemény szerint a tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár nem lehet magasabb a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál. Az árstop a tojásnál 25%-kal, a burgonyánál 10%-kal csökkenti az árat és várhatóan 0,1-0,2 %-kal csökkenti az inflációt.

Az árstopokat a kereskedők kötelesek érvényesíteni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, és a csomagküldő kereskedelemben is.

Azonban új információ a délelőtti Kormányinfóhoz képest, hogy a kistermelői piaci értékesítés nem tartozik a hatósági ár alkalmazásának hatálya alá.

A fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi az árstopok és az azzal kapcsolatos kötelező tájékoztatás betartását. A kistelepülési boltok árstoppal összefüggő támogatásról hétfőn várható kormánybejelentés.

Nyitókép: Ujvári Sándor / MTI

#Gazdaság#ársapka#tojás#burgonya#árstop#hatósági ár

Címlapról ajánljuk