Gazdaság

Plusz két hónapot kaphat az Orbán-kormány Brüsszeltől, hogy elkerülje a 3000 milliárdos elvonást

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 30. 6:52

Az Európai Parlamentben nincs mindenki meggyőződve arról, hogy megérdemlik a haladékot.

Az EU pénzügyminiszterei erősen hajlanak arra, hogy plusz két hónapot adjanak az Orbán-kormánynak a pénzbüntetés elkerülését lehetővé tevő reformcsomag végrehajtására, írja a Népszava uniós forrásokra hivatkozva.

A tárcavezetők jövő héten ülnek össze tanácskozni: itt döntik el elvileg, hogy valóban megfosztják-e Magyarországot a felzárkózására szánt közösségi támogatások egyharmadától. Ez az Európai Bizottság szeptember 18-i javaslata szerint azt jelentené, hogy 3000 milliárd forintot vonnának meg a kormánytól az uniós forrásokkal elkövetett és büntetlenül hagyott visszaélések miatt.

A testület ekkor jelezte, hogy időt kell hagyni a magyar kormánynak, hogy korrupcióellenes intézkedéseket hajtson végre, mielőtt behajtják a büntetést. A pénzügyminiszterek az erre vonatkozó határidőt két hónappal toldhatják meg.

Eszerint tehát nem októberben, hanem decemberben döntenék el, hogy jóváhagyják-e a javaslatot. Orbánék eddig összesen 17 törvényt és intézkedést terjesztettek a parlament elé, hogy elhárítsák a pénzbüntetés kockázatát.

Pedro Marques, a szocialista frakció egyik helyettes vezetője arról beszélt, hogy az Európai Parlamentben nincs mindenki meggyőződve arról, hogy Orbán Viktor megérdemli a haladékot az elvárások teljesítésére, ugyanakkor nekik nincs hivatalosan beleszólásuk a dologban.

Az RTL Híradó riportját itt nézheti meg:


Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

#Gazdaság#orbán viktor#eu#brüsszel#haladék#büntetés#korrupció

Címlapról ajánljuk