Belföld

Benyújtotta a kormány az első törvénymódosítókat: ezektől várják, hogy megenyhül az Unió

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 19. 21:17

Kiderült, hogyan segítenék a magyarországi OLAF-vizsgálatokat, valamint hogy milyen összeférhetetlenségi szabályok lennének a vagyonkezelő alapítványok esetében. A héten további módosító javaslatok várhatók.

Benyújtotta a kormány azoknak a törvénymódosításoknak egy részét, amelyek ahhoz szükségesek, hogy Magyarország hozzájusson az Európai Bizottság által blokkolt 3000 milliárd forintnyi uniós támogatáshoz. A korrupciós hatóságról szóló törvény várhatóan pénteken kerül fel a parlament honlapjára.

Az Európai Bizottság november 19-ig adott haladékot a kormánynak, addig kell bebizonyítani, hogy Magyarország nemcsak ígéri, hanem valóban lépéseket tesz a korrupció felszámolása érdekében. A tervek szerint a bizalmat úgy állítaná helyre a magyar kormány, hogy elfogadja a tárgyalásokon vállalt módosításokról szóló törvényjavaslatokat. 

Egyebek mellett a következő szabályok lépnének életbe:  

  • az uniós csalás elleni hatóság (OLAF) megkeresése alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőri támogatást nyújt a helyszíni ellenőrzés vagy vizsgálat lefolytatásához. 
  • Ha a vizsgált személy nem működik együtt, akkor a NAV közigazgatási bírságot szab ki. A bírság összege egymillió forint, amely ismételten is kiszabható. A közigazgatási bírság helyett figyelmeztetés nem alkalmazható, a bírság összegére vonatkozóan nincs helye mérlegelésnek.
  • Magánlakásra a pénzügyőr sem léphet be, egyéb esetekben is csak akkor, ha jelen van a tulajdonos.
  • A pénzügyőr az intézkedését akadályozó tárgyat eltávolíthatja, valamint a jogszerű intézkedésének való ellenszegülés esetén kényszerítőeszközöket alkalmazhat. 
  • A vizsgálattal érintett személyeket a pénzügyőr igazoltathatja, tőlük felvilágosítást kérhet, az ennek során szerzett információkat az OLAF vizsgálójával közölheti.
  • Ha bírói engedély szükséges az ellenőrzéshez, az OLAF-nak azt 72 órával előre kell kérnie. 
  • Módosítanák az összeférhetetlenségi szabályokat is a vagyonkezelő alapítványok döntéshozó testületei esetében. Összeférhetetlen az, aki feladatai pártatlan, tárgyilagos és elfogulatlan ellátására gazdasági érdeke vagy bármely egyéb közvetlen vagy közvetett személyes érdeke vagy körülménye miatt (ideértve a családi, érzelmi okokat, politikai vagy nemzeti hovatartozást is) nem, vagy csak korlátozottan képes.
  • Az összeférhetetlenség tényét nyilvánosan is közzé kell tenni. 

Az indoklás szerint pénzügyőri feladattá válik az OLAF-vizsgálat helyszíni ellenőrzésének támogatása, az egyéb új szabályok pedig lehetővé teszik, hogy az OLAF emberei a vizsgálattal érintett helyiségbe vagy bármely más, üzleti célra használt területre a pénzügyőrökkel együtt bejussanak. 

A pénzügyőrök helyszínbiztosítással is támogatják a vizsgálat zavartalan lefolytatását, így az OLAF-ellenőrök hozzáférhetnek a szükséges iratokhoz, adathordozókhoz, és védelmet kapnak a tettleges ellenszegüléssel szemben. 

A törvényjavaslat több esetben sarkalatos törvényeket is érint, azaz ezekben az esetekben kétharmados többség kell az elfogadásához. 


Nyitókép: Michael Gruber/Getty Images

 

 

 

 

#Belföld#európai unió#törvényjavaslat#uniós támogatás#korrupció#jogállamisági eljárás

Címlapról ajánljuk