Gazdaság

Újabb elvárásokat fogalmazott meg az EU a magyar kormánnyal szemben a támogatásokért cserébe

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 21. 20:25

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is támogatta a bírói függetlenséggel kapcsolatos követeléseket.

Magyarországnak lépéseket kell tennie az igazságügy függetlenségének megerősítése terén is, ha nem akarja elveszíteni az uniós támogatások egy részét – írta a hvg.hu a Bloomberg információira hivatkozva. 

Ez az elvárás azonban nem része annak a 17 vállalásnak, amelyre a kormány november 19-i határidővel ígéretet tett. 

A vasárnapi javaslat értelmében, ha a kormány nem teljesíti ezt a 17 ígéretet, akkor zárolnak az országnak járó forrásokból 3000 milliárd forintnyi támogatást. Ha vége lesz ennek az eljárásnak, akkor lehet tovább lépni a konkrét forrásokról szóló tárgyalásokhoz: a helyreállítási alaphoz és a hétéves költségvetéshez.

A Bloomberg arról ír, hogy az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alaphoz való hozzáférés érdekében az Európai Bizottság a magyar bírói rendszer függetlenségének megerősítését is elvárja. „Ez nemcsak a korrupció elleni küzdelemről szól, hanem az igazságszolgáltatás függetlenségéről is” – mondta Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa a hírügynökségnek. 

A Bloomberg értesülései szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is támogatta a bírói függetlenséggel kapcsolatos követelések beillesztését a helyreállítási tervbe a biztosok vasárnapi ülésén.

Nyitókép: Krisztian Bocsi/Bloomberg/Getty Images

 

#Gazdaság#európai unió#orbán-kormány#uniós támogatás#jogállamisági mechanizmus

Címlapról ajánljuk