Gazdaság

Európai Bizottság: A légitársaságok átháríthatják az utasokra a különadót

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 21. 11:26

Az MSZP európai parlamenti képviselőjének kérdésére válaszolt a közlekedésért felelős uniós biztos.

Nincs megtiltva, hogy ha egy kormány különadót vezet be, azt a légitársaság beépítse a jegyárba a közlekedésért felelős uniós biztos szerint – írta meg a hvg.hu. A helyi fogyasztóvédelem csak azzal kapcsolatban indíthat vizsgálatot, hogy erről szabályosan tájékoztatták-e az utasokat.

Beleütközik-e bármilyen rendelkezésbe az, ha egy légitársaság az utasokra hárítja át a különadót? – ezt a kérdést tette fel Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő Adina Valean uniós biztosnak. Valean közölte:

a hatályos rendelet egyetlen rendelkezése sem akadályozza meg a légitársaságokat abban, hogy az adókat átvigyék a jegyárba, amennyiben ez átlátható és megkülönböztetésmentes módon történik.

Az uniós légi fuvarozók szabadon állapíthatják meg az Európai Unión belüli légi járatok jegyárait. Ennek feltétele csupán annyi, hogy tiszteletben tartsanak bizonyos átláthatósági követelményeket, a fogyasztók érdekeit, és ezáltal egyenlő versenyfeltételek jöjjenek létre.

Valean azt is kiemelte, hogy a hatályos rendelet szerint a társaságoknak tájékoztatniuk kell az utasokat a légi viteldíjra vonatkozó valamennyi feltételről. Ha egy országban ilyen adóáthárítás történik, akkor a helyi fogyasztóvédelmi hatóság azt értékelheti, hogy a szerződési feltételekben megfelelően tájékoztatták-e az utasokat minderről.

Az ügy előzménye, hogy a magyar kormány által kivetett légi közlekedési különadót a Ryanair átterhelte az utasokra. Emiatt a kormány fogyasztóvédelmi eljárást rendelt el a céggel szemben, Gulyás Gergely miniszter pedig arra biztatta a légitársaság utasait, hogy forduljanak a fogyasztóvédelemhez a repülőjegyükre terhelt különadó miatt.

Nyitókép: Faludi Imre / MTI/MTVA

#Gazdaság#Belföld#különadó#légitársaság#hárítás#utasok#fogyasztóvédelem#európai unió

Címlapról ajánljuk