Belföld

Újabb vizsgálatot kezdeményezett a kormány a Ryanair ellen

rtl.hurtl.hu

2022. június 21. 11:32

Az Igazságügyi Minisztériumot most kezdte el zavarni, hogy sok panasz érkezett a légitársaságra.

Soron kívüli témavizsgálatot rendelt el a Ryanair ellen Varga Judit, aki igazságügyi miniszterként a fogyasztóvédelemért is felel.

A tárca közleménye szerint „az a hangnem, amit a Ryanair vezetése ütött meg a magyar kormánnyal szemben az elmúlt napokban, a panaszok alapján általánosan előfordul a cég részéről az utazóközönséggel szemben is, ami megengedhetetlen. A Ryanair bocsánatkéréssel tartozik, elsősorban az utazóknak”.

Hozzátették: „A jövőbeli panaszok megelőzése érdekében a Ryanair-ügyben a kormányhivatal folytatja a hatósági vizsgálatot, és 

a panaszok nagy száma miatt a fogyasztóvédelemért felelős miniszter a társasággal szemben soron kívüli témavizsgálatot rendel el.

A témavizsgálat általában több szervezetnél vagy egy szervezeten belül több egységnél végzett ellenőrzést jelent, az egész ellenőrzés pedig arra irányul, hogy körüljárjanak egy témát. Ilyen vizsgálat indult például 2021-ben a „csodát ígérő termékekkel”, az online értékesítéssel, valamint a jótállási szabályokkal kapcsolatban is, azaz korábban általában több vállalatra is kiterjedt az ellenőrzés.

A minisztérium közleménye szerint ezúttal „a Ryanair ellen” indul a témavizsgálat, ami arra utal, hogy jelen esetben csak ennek a cégnek a működését vizsgálják át, a többi Magyarországon működő fapados légitársaságot nem. Ezzel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a tárcának. 

Az Igazságügyi Minisztérium közleményében egyébként arra is kitértek, hogy a kormány „elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja”, hogy a Ryanair áthárítsa a légitársaságokra kivetett különadót, és ezáltal „újabb extraprofithoz” jut.

A minisztérium szerint a Ryanairrel kapcsolatban „minden évben számos fogyasztói panasz is érkezik a légitársasággal szemben, többségében járattörléssel, nem megfelelő tájékoztatással, poggyászkezeléssel és az utasokkal való kommunikációval kapcsolatban”. 

Lapunk megkérdezte a minisztériumot arról is, hogy ha ez eddig valóban így volt, miért nem léptek fel ellene korábban. Arra is rákérdeztünk, hogy tavaly hány ezzel kapcsolatos vizsgálat indult és mi lett ezeknek az eredménye. Ha a tárca válasza megérkezik, cikkünket frissítjük. 

Különadó után szájkarate

A kormány és a Ryanair között azért alakult ki vita, mert a légitársaságoknak minden utas után (attól függően, hogy mi az úti cél 10 és 25 eurós) különadót kell fizetniük. 

Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója a hvg-nek adott interjúban többször is következetesen idiótának, tökfejnek, ostobának nevezte Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert.

Nem sokkal korábban a Ryanair egy indulatos közleményt is kiadott, amelyben egyebek mellett arra kérték Nagy Mártont, magyarázza meg, miért kell a koronavírus és Ukrajna miatt súlyosan veszteséges légitársaságokat extraprofitadóval sújtani. Itt is idézték a vállalat vezetőjét, aki felajánlotta a magyar miniszternek, hogy küld neki egy példányt a Közgazdaságtan tökfejeknek című könyvből.

Nyitókép: Faludi Imre/MTVA

#Belföld#ryanair#vizsgálat#igazságügyi minisztérium

Címlapról ajánljuk