Gazdaság

Több mint 200 millió forintos támogatást nyert Mészáros Lőrincék péksége

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. szeptember 16. 15:28

Többségi tulajdonos az ország leggazdagabb emberének érdekeltsége, de így is kell egy kis vissza nem térítendő támogatás. A Vál-Völgye Pékség több helyre is szállít, egyebek közt a Hernádi Zsolt Mol-vezérhez köthető Grand Hotel Esztergomba is. A pékség ügyvezetője az RTL.hu megkeresésére azt írta, a megnövekedett magyar piacot és az exportot is csak bővítéssel tudják kiszolgálni, emiatt kellett pályázniuk, és másokhoz hasonlóan nyertek is. 

207,9 millió forintos támogatást ítéltek meg technológiai és infrastrukturális fejlesztések megvalósítására az alcsútdobozi Vál-Völgye Pékség Kft.-nek a Vidékfejlesztési Program keretéből, derült ki a pályázatok információs oldaláról. A támogatásról június 24-én döntöttek. 

A céget 2020 júniusában jegyezték be, többségi tulajdonosa a Búzakalász 66 Kft., amely  a Mészáros-birodalom többi mezőgazdasági érdekeltségével együtt a Talentis Agro Zrt. alá tartozik. Ebben 99,42 százalékos tulajdonos Mészáros Lőrinc, de a 0,48 százalékos tulajdonrészt birtokló Talentis Group is őt takarja, hiszen annak egyetlen részvényese ő. A pékség kisebbségi tulajdonosa Kenéz-Hanyecz Kinga, aki médiavásárló cégével 2014-ben elnyerte a Varga Mihály által alapított Országos Fiatal Vállalkozó Díjat. 

A cégnek küldött kérdéseinkre ő reagált, kérésére válaszát változtatás nélkül közöljük.

„A Vál-Völgye Pékség Kft-t 2020-ban alapítottam a Búzakalász66 Kft-vel közösen. A célunk az volt, hogy minőségi, vadkovászos termékek, és adalékanyag mentes jó minőségű finom pékáru és péksütemény kerüljön be a hotel, étterem és gasztronómiai piacra. A magas minőség miatt újabb és újabb partnerek jelentkeztek azért, hogy a francia és belga fagyasztott pékáru helyett hazai termék kerüljön be a kínálatukba. Az üzem kapacitása azonban idővel elérte a maximumot, így a megnövekedett magyar, és a tavaly elkezdett export piacot csak bővítéssel tudjuk kiszolgálni. Cégünk a fenti okokból pályázott, és sok más pályázóhoz hasonlóan sikeresen nyert az »Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése« megnevezésű pályázaton. A fejlesztési beruházás teljes költsége 600 millió Ft, amelynek kétharmadát saját forrásból biztosítjuk. A megvalósításhoz előleg lehívása nem történt.”

Mivel egyes becslések szerint Mészáros Lőrinc az ország leggazdagabb embere, szerettük volna megtudni, hogy ennek tükrében mi indokolta a támogatás igénylését, erre azonban nem kaptunk választ. 

Tavaly az Mfor.hu vette észre, hogy a Vál-Völgye Pékség szállítja a péksüteményeket a Hernádi Zsolt Mol-vezérhez köthető Grand Hotel Esztergomba, amely 2,8 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kezelt a Kisfaludy-pályázaton.


A Grand Hotel Esztergommal közös munkáról a pékség Facebook-oldalán úgy számolt be:

Magyarországon, akik felismerték, hogy nem elég, ha egy hotel jól néz ki, de a vendégek ma már joggal várják el, hogy az étkezéseknél is meglegyen a »HŰHA« élmény.
 

A 100 leggazdagabb című kiadvány összesítése szerint idén is Mészáros Lőrinc lett Magyarország leggazdagabb embere. Becsült vagyona 480 milliárd forint, egy év alatt 25 milliárddal gyarapodott. Az RTL Híradó riportját itt nézheti meg:


Nyitókép: Vasvári Tamás / MTI

#Gazdaság#vál-völgye pékség#mészáros lőrinc#támogatás#ma

Címlapról ajánljuk