Gazdaság

Különadót vetne ki az Európai Unió is, a Mol is érintett lehet

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 14. 16:03

Összesen több mint 140 milliárd eurónyi bevételre számítanak az energiacégekre vonatkozó új adónemből.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének szerdai beszédében egyebek mellett az uniós energiacégek megadóztatásáról is beszélt, azóta pedig a tervezetben szereplő irányszámok is kiderültek – írta a hvg.hu a Reuters alapján.

Az egész rendszer hátterében az áll, hogy jelenleg óriási a különbség a nem gázból származó villamos energia előállítási költsége és az áram piaci ára között. Vagyis az atom- vagy zöldenergia-termelők most kiugró profitra tesznek szert. Ez azonban nem a cégek működésére vezethető vissza, hanem a rendkívüli gazdasági helyzetre, amelyet az orosz-ukrán háború idézett elő. 

Az új adót egyrészt ezeknek a nem gázalapú áramtermelőknek kellene fizetniük, de rajtuk kívül a fosszilis energiacégeket is terhelnék szolidaritási adó néven. (Utóbbi mértéke az elmúlt három évhez viszonyított „többletnyereség” 33 százaléka lenne. )

Az így befolyó összeget az EU a nehéz helyzetben lévő fogyasztók és cégek megsegítésére, illetve zöld beruházásokra költené. 

Az ötlet már korábban is ismert volt, azonban a Reuters azt is megtudta, hogy az erről szóló tervezetben 180 euróban határoznák meg a bevétel felső határát megawattóránként. Azaz: a szél-, a nap- és az atomerőművek legfeljebb ennyiért adhatnák el a megtermelt villamosenergiát, az e feletti részt pedig elvenné az EU és odaadná a kisebb cégeknek, valamint a lakosságnak. Ez a 180 eurós szint a mostani piaci ár nagyjából fele. 

Az olajcégek rengeteget fizetnének

A hvg.hu gyűjtése szerint az olajcégek (amelyekre tehát feltehetően a szolidaritási adó vonatkozna) nyeresége a következőképpen alakult: 

  • a Shell például a második egymás utáni negyedévben jelentett rekordnyereséget, az idei másodikban 11,5 milliárd dollárosat – egy évvel ezelőtt 5,5 milliárd dollárról tudtak beszámolni. 
  • A TotalEnergies megháromszorozva egy évvel ezelőtti profitját, 9,8 milliárd dollárt könyvelhetett el. 
  • Bár a BP brit cég, ám árulja termékeit az Európai Unióban, így egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy az ezt a céget is megadóztatja az EU. Az elmúlt 14 év legjobb eredményét produkálva 8,45 milliárd dolláros nyereséget termeltek áprilistól júniusig. 
  • Az osztrák OMV adózás előtti eredménye 3 milliárd dollár volt a második negyedévben, közel háromszorosa az egy évvel ezelőttinek. A nyeresége pedig az több mint kétszeresére, 643 millióról 1,42 milliárd euróra nőtt.
  • A Mol is, amelynek kamatok és adók levonása előtti eredménye közel duplájára, 483,7 milliárd forintra nőtt, míg a nyeresége 40 százalékkal 249,5 milliárd forintra emelkedett. A magyar olajtársaság már fizeti a hazai extraprofitadót: az Oroszországból származó kőolaj beszerzési ára és a világpiaci olajár különbözete után 25 százalékot ad a büdzsének, augusztus 1-jétől azonban ez 40 százalékra emelkedett. (A korábbi, kisebb adókulcsnál 300 milliárdos bevétellel számolt az állam.)

Döntés még nem született az ügyben, először szeptember 30-án tárgyalnak róla. Az Európai Unió összesen több mint 140 milliárd eurónyi bevételre számít ebből az adónemből.

Nyitókép: Faludi Imre/MTVA

#Gazdaság#európai unió#profit#adó#különadó

Címlapról ajánljuk