Gazdaság

Zsiday Viktor: Ha maradnak ezek a gázárak, a hazai és az európai gazdaság összeomlik

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 29. 13:01

A rezsicsökkentés részbeni fenntartása akkora teher lehet, hogy a kormányzat kénytelen lehet egy részét a lakosságra hárítani. 

Augusztusban az európai gázárak megduplázódtak, a nyáron összességében megnégyszereződtek a már akkor is nagyon magas szintjükről, írta blogjában Zsiday Vikor befektetési elemző.

Magyarázata szerint pénteken nagyjából köbméterenként 1400 forint volt idén decemberre a gázár a holland határidős gázkereskedésben, miközben Magyarországon a lakosság mindennel együtt 102, az átlagon felüli fogyasztásért egyelőre 747 forintot fizet.

Nem tudjuk, hogy ezek a tőzsdei árak fennmaradnak-e tartósan, de ha igen, akkor nagyjából kijelenthető, hogy mind a hazai, mind az európai gazdaság össze fog omlani

– írta.

A hazai gázáremelés után a lakossági fogyasztás jelentős része támogatott marad, és ezek alapján – amennyiben a jelenlegi tőzsdei árak fennmaradnak – évente nagyjából 3000-4000 milliárd forint költségvetési terhet jelentenek, ami a hazai GDP 5-7 százaléka, érzékelteti a probléma nagyságát Zsiday Viktor. 

Úgy látja: ekkora terhet képtelen kifizetni a kormányzat, tehát kénytelen lesz egy részét a lakosságra hárítani. Tehát ha a gázárak ezen a szinten maradnak, akkor szinte biztos, hogy további lakossági energiaár-emelések lesznek, ami miatt minden másra kevesebbet fognak költeni az emberek, tehát a fogyasztás, a GDP fő hajtóereje csökkenni fog. Eközben az ipar és szolgáltatás területén ilyen gázárak mellett egyrészt óriási infláció, másrészt csődök és elbocsátási hullám jön, írja. Korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk, hogyan érinti a szépségipari vállalkozókat a megugró rezsi és az infláció.

Tehát miközben a lakossági fogyasztás visszaesik, a termelő szektor is zsugorodik, és nő a munkanélküliség. Közben szűkülnek a monetáris kondíciók az egekbe szökő kamatok miatt, tehát csökken a hitelkihelyezés, és ha ez nem lenne elég még a kormányzat is megszorít

– írja, hozzátéve: a gyengülő forint pedig még rátesz egy lapáttal az inflációs nyomásra. Európa számos országában hasonló folyamatok zajlanak, bár kétségtelen, hogy mi vagyunk talán a legsebezhetőbbek, véli a szakértő.

Úgy látja: mivel a gázárak emelkedése nagyon fáj, és elképesztően begyorsult, ezért nem lenne meglepő, ha lezárnák a kereskedést, és valamilyen központi, EU-szintű allokációs mechanizmust vezetnének be előre meghatározott árakon. Ez azt jelentené, hogy adagolni kellene a gázt, tehát el kell dönteni ki, mikor, mennyit kap. Az ipar egy részét le kellene állítani, és a lakossági árak is magasak lehetnek, de Zsiday szerint legalább a jövőbeli bizonytalanság réme megszűnne. 

Viszont ez csak úgy működik, ha minden ország jelentősen csökkenti a fogyasztását: ez vagy hidegebb lakásokat vagy (és) leálló ipart jelent

– teszi hozzá.

Nyitókép: Faludi Imre / MTVA / MTI

#Gazdaság#gáz#gázár#zsiday viktor#csőd

Címlapról ajánljuk