Gazdaság

Hiába vonatkozik a gázpalackra a rezsicsökkentés, alig tudnak élni vele

rtl.hurtl.hu

2022. július 22. 20:03

A legszegényebb jövedelmi ötödbe tartozók harmadát érintheti a probléma.

Parasztvakításnak nevezte a gázpalackokra vonatkozó rezsicsökkentést egy Veszprém megyei cégvezető, aki a Népszavának nyilatkozott. A 11,5 kilós palackra vonatkozóan szabtak meg hatósági árat, 5700 forintot, ezt viszont alig kapni: a legtöbb helyen a 10,9 kilogrammos érhető el hétezer forint körüli áron.

850 ezer körül van a palackos gázt használó háztartások száma, a KSH adatai szerint a legszegényebb jövedelmi ötödbe tartozók harmada vesz gázpalackot. A Habitat for Humanity energiaszegénységi szakértője, Feldmár Nóra a lapnak azt mondta: sok szociális bérlakásban használnak gázpalackkal működő Szieszta-kályhát, mert nincs gázvezeték, csak elektromos fűtés, vagy elzárták a csapot. A legszegényebbeket máshogy is elérheti az energiaválság: akik gázpalackot használnak főzéshez, azok jobbára fával fűtenek, ami drasztikusan drágul.

Az augusztustól várható nagyarányú gáz- és villanyáremelés miatt sokan megrohanták a fatelepeket, Feldmár Nóra szerint az is előfordulhat, hogy nem marad tűzifa, mire az önkormányzatok elkezdenék beszerezni a tél közepén a szociális tüzelőt. Ha találnak fát, akkor is kérdés, hogy lesz-e pénzük eleget venni.

Nyitókép: MTI / Rosta Tibor

#Gazdaság#gáz#gázpalack#rezsicsökkentés#szegénység

Címlapról ajánljuk