Gazdaság

Rengeteg gázt spórolna az ország, ha 1 Celsius-fokkal melegebb lenne az idei tél

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 1. 18:24

Ha spórolni akarunk a gázzal, be kell érni kicsit hidegebb lakással.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) becslést készített arról, hogyan spórolhatna Magyarország a földgázzal. A fűtési hőmérséklet 1 Celsius-fokkal való csökkentésének lehetséges hatását az alapján becsülték meg, hogy mennyivel lett volna kisebb a gázfogyasztás, ha a legutóbbi tél 1 Celsius-fokkal melegebb.

Az eredmények alapján, ha 2021. október 1. és 2022. március 31. közötti fűtési időszakban átlagosan 1 Celsius-fokkal melegebb lett volna (vagyis 1 fokkal csökkenthető lett volna a fogyasztási helyeken a fűtés), az 445 millió köbméterrel, 5,4 százalékkal mérsékelte volna a hazai földgázfogyasztást.

A gázkereslet csökkentésének lehetőségei között kiemelt szerepe van a gázerőművi termelés szénerőművekkel való kiváltásának. 2021-22 telén a 2019-20-as mélyponthoz képest már 17 százalékkal volt magasabb az európai szénerőművek termelése.

A MEKH szakemberei azt is vizsgálták, hogy a Mátrai Erőmű mennyi földgázt tudna kiváltani, ha a jelenlegi kétblokkos üzem helyett három blokkal üzemelne, 70 százalékos kihasználtság mellett. A számítások alapján ez a működési mód átlagosan 160 MW többlet teljesítményt adna, ami 150 millió m3 földgáz – a téli felhasználás 1,8 százalékának – kiváltására elegendő. Orbán Viktor miniszterelnök nemrég jelentette be, hogy újraindítják a Mátrai Erőmű lezárt blokkjait.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#gáz#mátrai erőmű#tél

Címlapról ajánljuk