Belföld

Orbán Viktor: A családok 181 ezer forintot kapnak minden hónapban

rtl.hurtl.hu

2022. július 29. 8:05

Magyarországnak lesz elég gáza, októbertől háborús gazdasági helyzetre kell számítanunk egész Európában, mondta a miniszterelnök.

A magyar ember ahhoz van szokva, hogy magára számíthat, mondta el Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A magyaroknak maguknak kell megoldaniuk az energiaellátási problémákat, mondta el a brüsszeli gázvészhelyzeti tervvel kapcsolatban.

Magyarországnak lesz elég gáza a télen – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve:

Mi teljesen egészében rendben vagyunk, ha csak el nem viszik a németek.

Orbán közölte, hogy „segítenünk kell az embereknek, hogy lejöjjenek a gázról”. Emellett újraindítják a Mátrai erőművet, újranyitják a barnakőszénbányákat, betiltották a tűzifakivitelzt és növelik a tűzifakitermelés növelése, valamint kályha- és kazánprogramot indítanak. 

A rezsicsökkentés megvédése

Orbán Viktor a rezsicsökkentéssel kapcsolatban kijelentette, hogy „okos rendszert építettünk ki, ami tíz évig jól működött”, de idén akkor terhet rótt a költségvetésre, amit már az egyébként „jól zakatoló” magyar gazdaság nem tud kitermelni. Ezért kellett átalakítani a rendszert, és bevezetni az átlagfogyasztásos rezsit. Ezzel kapcsolatban Orbán kijelentette:

Az átlag alatt fogyasztó családok 181 ezer forintot kapnak minden hónapban, aki e felett van, keressen annyit, hogy ki tudja fizetni, ez a magyar valóság. 

A kormányfő közölte, hogy a „lakossági piaci árat” azért vezették be, mert „nem akartuk, hogy az energiacégek nyerészkedjenek a magyar fogyasztókon”.

A profitot levágtuk, ez a lakossági piaci ár.

Ukrajna: háborús stratégiánk nem működik, béketárgyalások kellenek

Orbán kijelentette, hogy nem működik a nyugati világ háborús stratégiája, ami azon alapult, hogy az ukránok le tudják győzni az oroszokat, az Oroszország ellen hozott szankciók destablizálják az orosz vezetést, és közben a szankciók következményeit képesek leszünk kezelni, valamint a világ a nyugati országok mellé fog állni Oroszországgal szemben, de ezek egyike sem működött. 

A kormányfő közölte, hogy az ukrán helyzetet béketárgyalásokkal lehet megoldani, és ebben az Egyesült Államoknak van kulcsszerepe, és csak egy amerikai-orosz megállapodástól várhatjuk a háborús helyzet megoldását. Orbán kijelentette:

Tüzet oltani nem lángszóróval megy az ember.

Nagy baj a mezőgazdaságban

A idei aszállyal kapcsolatban a kormányfő közölte, hogy „a magyar gazdaságnak komoly bevétele van a mezőgazdaságból, történelmileg mezőgazdasági ország vagyunk”, és Magyarország képes arra, hogy húszmillió ember élelmezéséről gondoskodjon. Bár az aszály miatt „nagy a baj”, de Orbán szerint Magyarország élelmiszerrel történő ellátása még így sincsen veszélyben,sőt, még exportra jut.

A kormányfő közölte, hogy a gazdák megmentésére létrehoztak egy munkacsoportot, miután a kárenyhítési alap kimerült. 

Nyitókép: Fischer Zoltán / MTI

#Belföld#orbán viktor

Címlapról ajánljuk