Gazdaság

Gázárak: lehet, hogy elértük a gödör alját

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 7. 20:25

Szakértői számítások szerint akár az is előfordulhat, hogy nulla orosz gázszállítással is kibírható lesz a tél a kontinensen.

Könnyen lehet, hogy a gázár elérte a csúcsértékét – véli Zsiday Viktor közgazdász, aki szerint a gáz valószínűleg még 2-3 évig drágább lesz a korábban megszokottaknál, de 

a horrorszcenárió elkerülhető, vagyis a jelenlegi áraknál alacsonyabb szinten stabilizálódhat a kereskedés.

A Citadella Származtatott Befektetési Alap kezelője blogján arról írt, hogy a mostani magas gázárat egyebek mellett az okozta, hogy a nyáron a téltől tartva szinte az összes európai ország belekezdett a tározók feltöltésébe. 

Ennek következtében egymás elől vitték el a gázt, annak ára pedig így egyre magasabbra emelkedett. Természetesen az oroszok is segítő kezet nyújtottak ehhez, egyre kevesebb gázt csorgattak ugyanis a csöveken keresztül – jegyezte meg a közgazdász.

A helyzet augusztus végére vált tarthatatlanná, ekkorra lett nyilvánvaló, hogy az 1000 Ft/m3 feletti gázárak mellett óriási recesszió következik Európában és Magyarországon is. Emiatt az államok kétségbeesésükben a történelemből ismert megoldáshoz folyamodtak:

  • a kereskedés felfüggesztéséhez, 
  • árkorlátozáshoz
  • vagy valamilyen egyéb adminisztratív beavatkozáshoz.
  • Továbbá – miután már jól álltak a tározók feltöltésével – csökkent a kereslet is.

Mindezek eredményeként jelentősen visszaesett a gáz ára, de a stabilan alacsonyabb árakhoz az is kell, hogy az Európai Unió tagállamai összehangolják a cselekedeteiket. „A hiányt úgy lehet feloldani, hogy a keresletet különböző módokon csökkentjük (például magasabb lakossági árak, egyes ipari létesítmények időleges bezárása, takarékoskodás, stb.). Viszont ezt a mechanizmust koordinálni kell, és az államoknak szolidárisnak kell lenni egymással, különben borul az egész” – fogalmazott Zsiday Viktor.

A betárazások mindenesetre a jelek szerint jól alakultak, 

szakértői számítások szerint akár az is előfordulhat, hogy nulla orosz gázszállítással is kibírható lesz a tél a kontinensen.

A szakember ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy valószínűleg még a jelenlegi vagy a jelenleginél alacsonyabb gázárak mellett is recesszióba csúszik Európa és Magyarország is, de minél inkább sikerül a gázárakat alacsony szinten rögzíteni, annál kevésbé lehet jelentős a gazdasági zsugorodás.

Nyitókép: Filip Singer/MTI/EPA

#Gazdaság#gáz#zsiday viktor#közgazdász

Címlapról ajánljuk