Gazdaság

Népszava: egy időre bezárhatja kapuit az ELTE TTK a brutális rezsi miatt

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 13. 12:10

Az emelkedő energiaárak miatt az egyetemen annak lehetőségét vizsgálják, hogy fél évre online oktatásra állítják át az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karát, egyes részlegeit pedig időlegesen bezárják – írja a Népszava.

A lap információi szerint a kar vezetése a napokban már kérte is az oktatókat, vizsgálják meg, hogy az egész éves, jelenlétet igénylő gyakorlati órákat, labormunkákat hogyan tudnák átcsoportosítani a szeptemberi-októberi időszakra. A végleges döntések a jövő hét folyamán születhetnek meg.

TTK egyik névtelenséget kérő munkatársa azt mondta, a kar vezetése tiltakozik a tervezett intézkedések ellen, a dékán viszont „bele van kényszerítve” a takarékoskodásba, miután a természettudományi kar két épületének fenntartása az ELTE rezsiköltségeinek csaknem felét teszi ki.

Az ELTE kommunikációs osztályánál nem cáfolták a Népszava értesüléseit, de válaszokat leghamarabb hétfőre ígértek. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) alelnöke, Pálfia Zsolt megerősítette, hogy az ELTE-n valóban „hetek óta lebegtetik”, hogy valahogyan takarékoskodni kell majd. Konkrét döntésekről még nem tud, de szerinte várhatóak olyan intézkedések, mint például az online oktatásra történő átállás.

Meglátása szerint különösen azok az intézmények voltak és lesznek  nehéz helyzetben, amelyeket nem adtak át vagyonkezelő alapítványok kezébe. A 22 „modellváltó”, alapítványi egyetemnek ugyanis jelentős állami vagyont adott át a kormány, valamint törvényben rögzítette a következő öt évre szóló állami támogatás összegeit, összesen mintegy 1,8 ezer milliárd forintot, amiből a nem alapítványi intézmények – így az ELTE is– kimaradtak. A napokban százmilliárdos költségvetési átcsoportosításokról is döntött a kormány, amelyből 12,5 milliárd forintot szintén az alapítványi egyetemek támogatására költenek.

Kép: MTVA / Bizományosi: Jászai Csaba

 

#Gazdaság#Belföld#elte#rezsi#rezsiemelés#online oktatás

Címlapról ajánljuk