Életmód

Malajka, Mildi és Mézi – íme a legújabb keresztnevek

rtl.hurtl.hu

2022. január 30. 12:17

Tavaly majdnem hétszáz új keresztnévre adtak be kérelmet magyar szülők, ebből alig több mint százat engedélyeztek. 

2021-ben az utónévbizottság 108 nevet javasolt anyakönyvezésre, amelyből 63 női és 45 férfinév – közölte a 24.hu-val Dr. Raátz Judit. A Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a lap megkeresésére elmondta, hogy tavaly majdnem hétszáz új keresztnevet szerettek volna anyakönyveztetni a szülők Magyarországon, a többség úgy látszik, sikertelenül.

Az elutasított nevek között voltak mesefigurák, mint például a Krisztofóró és a Maugli, vagy kitalált nevek, mint az Almapille, a Rozs, a Limpi és a Marcipán. Az uniszex neveket nem lehet engedélyezni, így hiába voltak, akik az Éden, a Nam, a Penda vagy a Lio nevet akarták adni a gyermeküknek, az nem volt lehetséges. A becézett formákat (Marci, Levi, Bandi vagy Méhike) szintén nem vették fel a névjegyzékbe.

Elfogadtak azonban több külföldi eredetű nevet is. Így mostantól már adható például lányoknak a Femke, Mézi, Mildi vagy Malajka név, fiúknak pedig a Szotirisz, Dzseferzon, Ömel, vagy Raed név is.

A szakértő a 24.hu kérdésre elmondta, hogy a kérelmekben nincsen könnyen meghatározható trend, csak annyi, hogy „nagyon színes a névkérelmek típusa, és a nagy százalékuk külföldi név.” Dr. Raátz Judit elmondta, 2022-ben arra számít, hogy megnőhet a török nevek száma, „mivel sokan nézik a sorozatokat, és többen onnan választanak nevet.”

Nyitókép: Mikulás-ruhába öltöztetett újszülöttek az Orosházi Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán 2020. december 6-án. Fotó: MTI/Rosta Tibor

#Életmód#Belföld#utónév#keresztnév#utónévbizottság#2021

Címlapról ajánljuk