Gazdaság

Rezsipokol: méregdrága lesz a gázpalack is

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 2. 8:29

Burkolt rezsiemelésnek tűnik a Mol lépése. Németh Szilárd ígérete egyelőre nem teljesült. 

Az Úgytudjuk.hu szerezte meg és hozta részben nyilvánosságra azt a levelet, amelyet a Mol küldött ki partnereinek. Ebben arról írnak, hogy az elmúlt hónapokban felborult az egyensúly a PB-gázpalackok piacán, emiatt jelentősen megnőtt a kereslet a Mol által forgalmazott 11,5 kg-os PB-palackok iránt. 

Célunk továbbra is az, hogy biztosítsuk az ellátást az ország minden pontján, minden vásárlónknak, és elejét vegyük a komolyabb ellátási problémák kialakulásának, ezért vált szükségessé az újfajta, 10,9 kg töltettömegű PB-gázpalack bevezetése

– írták.

Ez azt jelenti, hogy kivezetik a rezsicsökkentett palackokat, a kisebb palack pedig drágább lesz. 

A portál által talált árak alapján 7800 forint körül mozog egy 10,9 kilós palack ára. A rezsicsökkentett 11,5 kg-os palack ára 5175 forint volt.  

A Mol augusztus 8-tól már csakis a kisebb, de drágább palackokat fogja forgalmazni.

A lap felidézi: Németh Szilárd, a rezsicsökkentésért felelős kormányzati biztos márciusban úgy fogalmazott:

Hiába bújnának ki a gázpalackok gyártói a rezsicsökkentés szabálya alól, hamarosan bezárul a jogi kiskapu.

„A jogszabály szerint a 11,5 kilogrammos PB-gázpalackok esnek a hatósági árszabályozás hatálya alá, ezért néhány vállalat 10,9 kilogrammos kiszerelés gyártásába kezdett, így emelhetett a gáz árán” – tette hozzá akkor a rezsibiztos. Németh Szilárd akkor azt jelezte, hogy hamarosan benyújtja a jogszabály-módosítási javaslatát, amellyel biztosítható a kerülőút lezárása. Úgy néz ki a szabályozás végül nem készült el, hiszen a levél alapján a magyar állami vállalat, a Mol is ezt az utat választja az árak emelésére, fogalmaz a lap.

Hétfőtől kell többet fizetni az átlagosnál több áramot és gázt használóknak, így sokan az átalánydíjas fogyasztók közül is rögzíteni akarták volna az aktuális mérőóra-állásukat, de csak keveseknek sikerült. Az RTL Híradó által megkérdezett szakértő arra számít, a rendszer bonyolultsága miatt a számlázás sem lesz zökkenőmentes:


Nyitókép: Róka László / MTVA / MTI

 

#Gazdaság#gázpalack#rezsi#rezsiemelés#rezsicsökkentés#mol#németh szilárd

Címlapról ajánljuk