Gazdaság

Közgazdász az üzemanyagárstop korlátozásáról: Ez egy indirekt adóemelés, amit a vállalkozások fizetnek

rtl.hurtl.hu

2022. július 31. 14:41

Zsiday Viktor szerint értelmetlen és nagyrészt hatástalan a szombaton életbe lépett intézkedés.

Értelmetlennek és a fontos makrogazdasági célok szempontjából nagyrészt hatástalannak tűnik a szombati kormányzati bejelentés, aminek értelmében szombat dél óta csak a magánszemélyek és a taxisok tankolhatnak hatósági áron – erről Zsiday Viktor befektetési tanácsadó ír blogján.

A közgazdász egyebek mellett felidézi, hogy már bevezetésükkor sokan kritizálták a 480 forintos árbefagyasztást, ugyanis csökkenteni kellett volna a fogyasztást, hogy az olajimport devizaigénye csökkenjen, az alacsony árak miatt viszont még nőtt is a fogyasztás. Mindez a devizakeresleten keresztül nyomást gyakorolt a forint árfolyamára, ami miatt kamatot kellett emelni – ez lassította a gazdaságot, növelte az állam, a lakosság és a vállalatok terheit, emelte az inflációt.

Zsiday Viktor szerint az új szabályozással várhatóan csak nagyon kis mértékben csökken majd a fogyasztás, mert bár a céges autók egy része valójában magánhasználatban van, de jellemzően inkább céges ügyintézést folytatnak velük, ami nem fog csökkenni a magasabb üzemanyagárak miatt. Behozni pedig továbbra sem éri meg feldolgozott termékeket, mert csak annyi változott, hogy nem nagyon nagy, de nagy veszteséggel adnák el a termékeket a kereskedők.

A közgazdász szerint az intézkedés valós hatása mindössze annyi, hogy

  • megnöveli a vállalkozások költségeit, amit azok áthárítanak, tehát nő az infláció,
  • a veszteséges üzemanyag-értékesítés mennyiségének csökkenésével nő a Mol profitja,
  • de ezt a profitot a különadó emelésével el is veszi a kormány.

Továbbra is kialakulhat üzemanyaghiány, nem sokat javul a folyó fizetési mérleg, nem nő a kiszámíthatóság, viszont nő az infláció. Az intézkedés talán egyetlen pozitívuma, hogy nőnek a kormányzat bevételei, Zsiday Viktor azonban úgy értékel, hogy

ez egy indirekt adóemelés, amit a vállalkozások fizetnek.

Mint írja, a legjobb lenne azonnal, teljes mértékben eltörölni az árszabályozást, és direkt módon támogatni a szociálisan valóban rászorulókat.

Nyitókép: MTI / Komka Péter

#Gazdaság#üzemanyagárstop#zsiday viktor#benzin#dízel#üzemanyag#árstop

Címlapról ajánljuk