Gazdaság

Zsiday Viktor szerint megnyugtató, hogy a kormány az utolsó pillanatban félrerántja a kormányt

rtl.hurtl.hu

2022. július 20. 16:27

A következő évek azonban lassú növekedéssel és további nehézségekkel fognak telni.

Amikor a döntéshozók bepánikolnak, olyankor a piaci szereplők kezdhetnek megnyugodni – írja blogján Zsiday Viktor befektetési tanácsadó.

A közgazdász szerint a magyar gazdaság túlpörgetett állapotból satufékkel érkezik az aktuális válságba, az pedig, hogy a „szent rezsicsökkentéshez” is hozzányúl a kormány, jól mutatja, hogy mekkora a baj. Ugyanakkor az elemző megnyugtatónak tartja, hogy az utolsó pillanatban mégis félrerántják a kormányt.

Mint írja,

a rezsicsökkentéssel nem csupán az a gond, hogy hatalmas terhet ró a költségvetésre, hanem az is, hogy az alacsony árak miatt nincs alkalmazkodás, nem csökken a fogyasztás, ami pedig életbevágó lenne, amikor az a tét, hogy télen lesz-e egyáltalán elég gáz. 

Ráadásul az országnak alig van devizája a gázszámla kifizetésére. Ezért is kell megegyezni az Európai Unióval, hogy elinduljon a deviza áramlása.

Zsiday Viktor szerint mielőbb meg kellene szüntetni a benzinárstopot is, mert itt sem alkalmazkodik a fogyasztás a piaci helyzethez, és ennek is „iszonyatos a devizaigénye”, a folyó fizetési mérleg hirtelen megugró hiánya nagyrészt abból fakad, hogy „az energiaszámlát egyszerűen nem bírja fizetni az ország”.

Azt is megjegyzi, hogy 

a problémák nagy részét a kormány maga állította elő, de a krízis elkerüléséhez valószínűleg elég a költségvetési kiigazítás, a rezsinövelés, a jegybanki kamatemelések és az EU-megállapodás.

Nagyobb problémának látja viszont, hogy nem nagyon látni, hogy a következő években mitől fog növekedni a magyar gazdaság. Az elmúlt tíz évben 32 százalékkal nőtt a GDP és 19 százalékkal a foglalkoztatottak száma, de a folyamat nem fenntartható, mert elfogyott a munkaerő. A termelékenységnövekedés alacsony üteme pedig csak komoly oktatási fejlesztéssel, és csak hosszabb távon orvosolható.

A következő időszakban a kormányzat egyre nagyobb kamatkiadásokkal szembesül, és az energiaárak sem a régi szintjükön fognak stabilizálódni, hanem várhatóan feljebb – írja a közgazdász, aki szerint a következő években lassú, legfeljebb évi 1-2 százalékos növekedésre és további nehézségekre lehet számítani.

 Nyitókép (illusztráció): MTVA / Bizományosi: Faludi Imre

#Gazdaság#zsiday viktor#rezsicsökkentés#benzinárstop#gazdasági növekedés#kamat

Címlapról ajánljuk