Gazdaság

Zsiday Viktor elemző: Vagyonmenekítéshez vezethet a lakossági pánikhangulat

rtl.hurtl.hu

2022. október 3. 21:46

Az államcsődöt nem tartja valószínűnek a szakember, de a forint gyengülésével az inflációs várakozások szétestek.

A magyar gazdaságot, inflációt és a forint helyzetét elemezte Zsiday Viktor, a Citadella Alap portfoliómenedzsere a portfolio.hu podcastjában, amelyet a 24.hu szemlézett.

A szakember a forint euróval szembeni történelmi mélypontjáról azt mondta: a forint árfolyamát sok külső tényező befolyásolja, a jelenlegi lejtőre leginkább a jegybanki változtatás lökte. Bár a Magyar Nemzeti Bank sokáig elszánt volt, hogy stabilizálja a forintot, úgy tűnik azonban, hogy

megijedtek, hogy a magas kamatok rosszak lesznek a magyar gazdaságnak, és kiszálltak, ezt a hátraarcot azonban bünteti a piac.

Zsiday szerint a forint gyengülésével az inflációs várakozások szétestek, és széles körben kialakult az a képzet, hogy a forint úgyis gyengül tartósan. A cégek emiatt úgy gondolkodhatnak, hogy minden évben bért, vagy árat kell emelniük. Ezzel – mondja az elemző –„átléptünk egy olyan rendszerbe, ahonnan nagyon nehéz visszakormányozni a gazdaságot.”

Azon hívások, melyeket az elemzői szektorban dolgozók kaptak az elmúlt napokban, azt mutatják, hogy pánikhangulat alakult ki a lakosságban, ami könnyen tőkemenekítéssé válhat. Ez egy veszélyes folyamat

– tette hozzá az elemző.

Zsiday hangsúlyozta: államcsőd nem valószínű, hogy bekövetkezik. Ennek az az oka, hogy viszonylag „kevés a hamarosan lejáró devizaadósság, majdnem lehetetlen, hogy azt ne tudjuk kifizetni, ahhoz bőven elegendő az MNB devizatartaléka, hogy szükség esetén akár abból is teljesíthetők legyenek a kifizetések. Forintot pedig – végső esetben – akármikor tud a jegybank teremteni.

Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Gazdaság#zsiday viktor#államcsőd#forint#infláció

Címlapról ajánljuk