Gazdaság

Zuhan a forint, rekord gyenge a dollárral szemben, 413 közelében járt az euró

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 28. 12:16

A forint gyengülésnek jelentős lehet az inflációs hatása is.

Nem csillapodik a forintra nehezedő eladói nyomás, szerda dél környékén az euró-forint árfolyam a 413-as szinthez is közel volt, írta meg a Portfolio. A forint ezzel egy havi mélypontra került az euróval szemben. Legutóbb ugyanis augusztus utolsó napjaiban járt itt a forint kurzusa.

A Napi.hu szerint a dollárhoz képest új történelmi mélypontra zuhant a forint: 432,12 volt a váltás szerdán, ami csaknem 1,35 százalékos napon belüli gyengülést jelent. Az 52 hetes távlatot nézve már 15 százalékhoz közeli a magyar fizetőeszköz gyengülése. Mindezt pedig számos területen megérezhetik a magyar háztartások: mivel a világkereskedelem legfontosabb valutája a dollár – ebben jegyzik például az olajárakat –, a forint gyengülésnek jelentős lehet az inflációs hatása is.

A lap kiemeli: aggasztóbb, hogy a régiós valutákhoz képest is jelentősen gyengül a forint. A régiós gazdaságokra ugyanúgy negatív hatással volt a Fed múlt heti kamatemelése, valamint ugyanannyira kitettek a magas európai energiaáraknak,

tehát a magyar teljesítményben ezeken túlmutató okokból sem bíznak most a piacok.

A cseh korona 1,33 százalékkal erősödött a forinthoz képest, a lengyel zloty 0,67 százalékkal. A román lej annyiban kilóg a sorból, hogy a bukaresti jegybank rendszeresen intervenál az árfolyamba, de így is jelentős különbség az 1,77 százalékos erősödés a forinthoz képest. A török líra, amely az ankarai különutasságot jelentő kamatvágások miatt folyamatosan gyengült egész évben, most a forinthoz képest 1,42 százalékkal ért többet a Stooq.com adatai szerint.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#forint#euró#árfolyam#infláció

Címlapról ajánljuk