Gazdaság

Drágább lesz elektromos autóval közlekedni, mint benzinessel

rtl.hurtl.hu

2022. július 15. 13:36

A rezsicsökkentés részleges eltörlése és a benzinárstop fenntartása miatt.

A rezsicsökkentés részleges eltörlése és a benzinárstop fenntartása együttesen okozza a különös helyzetet, miszerint augusztustól anyagilag jobban jönnek ki a benzines autókat vezetők, mint az elektromos autók tulajdonosai, derül ki a 24.hu cikkéből. 

A lap szerint egy elektromos autó átlagosan 17–18 kilowattóra fogyasztással tesz meg száz kilométert normál, városi használat esetén, igaz, a városi terepjáró (SUV) kategóriába tartozó villanyautók fogyasztása általában bőven 20 kilowattóra felett van. A sprinmonitor.de gépjárműfogyasztást monitorozó német oldal összesítése szerint 17,17 kilowattóra az átlagos fogyasztása egy elektromos autónak száz kilométeren. Ez azt jelenti, hogy piaci áron – Magyarországon augusztustól – 4155 forintból tudja megtenni ezt a távot, vagyis kilométerenként 41,5 forintból. 

Míg a rezsicsökkentett áron ugyanez 633 forint volt eddig (kilométerenként 6,3 forint).

Egy átlagos benzines autó 8 literes fogyasztással számolva ugyanezt az utat 3840 forintból teszi meg (kilométerenként 38,4 forintból), legalábbis a kedvezményes, 480 forintos benzinárstop mellett.

A benzinárstop nélkül fordulna a kocka. Akkor a jelenlegi piaci árak szerint – vagyis 767 forintos 95-ös benzinárral számolva – 6136 forintba kerülne száz kilométer megtétele (kilométerenként 61,3 forint) egy átlagos fogyasztású benzines autóval.

Nyitókép: Jászai Csaba / MTVA

#Gazdaság#rezsicsökkentés#benzinárstop#elektromos autó#benzin

Címlapról ajánljuk