Belföld

Publicus: Bezuhant a Fidesz népszerűsége, a többség szerint megszegték a választási ígéretüket

rtl.hurtl.hu

2022. július 27. 6:31

A zuhanásból viszont nem az ellenzék profitál. Sokan látják problémának az élelmiszerek árának növekedését. 

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából készített felmérése szerint a legtöbben az élelmiszerárak növekedését (60 százalék) és a rezsiárak emelkedését (57 százalék) jelölték meg olyan problémaként, amely a válaszadókat „nagyon súlyosan fogja érinteni” az elkövetkező évben. A nyugdíjak és fizetések vásárlóerejének csökkenéséről 49 százalék, a megtakarítások csökkenéséről 43 százalék, általában a megélhetésről 30 százalék állította ugyanezt. A munkanélküliséget ugyanakkor csupán 8 százalék említette a súlyos problémák sorában.

A relatív többség (47 százalék) úgy tapasztalja, hogy az áremelkedés mértéke tavalyhoz képest a 30 százalékot is meghaladja. Átlagosan 44 százalékos inflációt érzékelnek az emberek (júniusban ez a szám 33 százalék volt.)

A megkérdezettek több mint kétharmada, 68 százaléka szerint a Fidesz megszegte a rezsicsökkentés megtartására vonatkozó választási ígéretét. 

Így látja a kormánypártiak 20 százaléka is. A válaszadók 58 százaléka hazugságnak, 18 százaléka tévedésnek minősíti a Fidesz azon állítását, hogy a magyar gazdaság erős, és fenntarthatók a kedvezmények.

A teljes népességet vizsgálva 12 százalékponttal csökkent a Fidesz népszerűsége. A kormánypárt támogatottságának visszaeséséből nem az ellenzék profitált, hanem a bizonytalanok tábora nőtt, írja a lap. Ha most vasárnap lennének a választások, akkor az összes megkérdezett közül 24 százalék választaná a Fideszt, 23 százalék pedig az ellenzéki szövetséget. A kutyapárt és a Mi Hazánk 3-3 százalékot, egyéb pártok csupán 1 százalékot kapnának. A bizonytalanok aránya 46 százalék.

A biztos választók esetében a Fidesz 32, az egyesült ellenzék 31 százalékon áll. Ebben a körben is jelentős arányt tesznek ki a bizonytalanok (29 százalék). Meglepően sokan (79 százalék) válaszolták azt, hogy biztosan részt vennének a választáson.

A Publicus adatsora alapján júniusról júliusra a Fidesz támogatottsága 36 százalékról esett az említett 24 százalékra. Pulai András, a Publicus Intézet vezetője elmondta, hogy (bár a netadós tüntetések vagy a vasárnapi boltzár idején is jelentősen csökkent a Fidesz népszerűsége) ilyen mértékű, 12 százalékos „bezuhanással” még nem találkozott.

Németh Szilárd rezsibiztos Tusnádfürdőn jelentette be, hogy átalakítják a rezsicsökkentés rendszerét:


Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

 

#Belföld#rezsicsökkentés#infláció#felmérés#publicus#fidesz

Címlapról ajánljuk