Gazdaság

Az MNB kamatemelései miatt drágulnak a hitelek

rtl.hurtl.hu

2022. július 15. 17:30

A Bank360 elemzéséből kiderül: eddig visszafogottak a reakciók, de a következő napokban keményebbek lehetnek.

Nem maradtak visszhang nélkül az MNB júliusi rendkívüli kamatemelései, írja elemzésében a Bank360. Több bank is hóközi lépésekkel drágította a személyi vagy lakáshiteleit. A reakciók ezzel együtt eddig visszafogottak, de az elkövetkező napokban történhetnek még kamatemelések. Akadnak ugyanis nagy pénzintézetek, amelyek már majdnem egy hónapja vagy még régebben nem reagáltak a jegybanki lépésekre a hitelajánlataikban.

A Magyar Nemzeti Bank júliusban az alapkamatát és az egyhetes betéti kamatát is két százalékponttal, 9,75-re emelte. Mindeddig azonban elmaradt a nagybankok válasza, nem módosítottak a hitelajánlataikon. Tették ezt úgy, hogy a túlnyomó többségük már az MNB június végi kamatemeléseire sem reagált.

Most azonban többen is hóközi változtatásokat hajtanak végre. Van olyan bank, amelyik a lakáshitelei kamatát növeli, míg mások a személyi kölcsöneiket drágítják.  

  • A Takarékbank július 15-től a Fogyasztóbarát Személyi Hitelének kamatát 1 százalékponttal emelte meg, így az 11,99-ről 12,99 százalékra nőtt. A hitelkiváltó és szabadfelhasználású személyi kölcsöneinél 0,5-1 százalékos emelést hajtott végre attól függően, hogy mennyi az igénylő havi jövedelme, illetve mennyi pénz havi utalását vállalja a számlájára. A már eddig is 10 százalék feletti kamatú érintett hitelajánlatoknál 0,5 százalékpont volt az emelés, a 10 százalék alattiaknál 1 százalékpont. Utóbbiaknál azonban még így is a bűvös 10 százalék alatt tartották a kamatot.
  • A Takarékbankhoz hasonlóan a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB-nál hétfőtől, július 18-ától lépik meg ugyanezeket a változásokat a minősített fogyasztóbarát személyi hitelnél és a szabadfelhasználású személyi kölcsönöknél.
  • Hétfőtől a kölcsöneihez utoljára májusban nyúló K&H is hóközi kamatemelést tervez, nála egyes lakáshitelek drágulására számíthatunk. A minősített fogyasztóbarát lakáshitelének kamata várhatóan az alábbiak szerint változik: 5 éves kamatperiódussal +1,2 százalékpont; 10 éves kamatperiódussal +0,65; végig fix kamattal 10 évre +0,65; végig fix kamattal 15 évre +0,25; végig fix kamattal 20 évre +0,2 százalékpont.

A többi nagybank közül ebben a hónapban eddig egyedül a Raiffeisen emelte a kamatait, de még júliusi jegybanki lépések előtt, elsején. Ekkor a személyi kölcsönöknél 1, a lakáshiteleknél 0,7 százalékponttal növelte a kamatokat. A CIB, az Erste és az Unicredit utoljára júniusban nyúlt a hitelei kamataihoz különböző időpontokban, az OTP pedig, a K&H-hoz hasonlóan, még májusban. A Takarékbank, az MKB és az Unicredit részéről arra is volt példa, hogy akciósan vagy általánosan csökkentettek egyes hiteleik kamatán.

Az MNB-nek az inflációt és a forint árfolyamromlását fékezni igyekvő nagyarányú kamatemelései után nem lenne meglepő, ha az elkövetkező napokban, hetekben további bankok is drágítanák a hiteleiket. A Bank360.hu szerint ezt ugyanakkor már korlátozza, hogy az emelkedő kamatok elriaszthatják az ügyfeleket a hitelfelvételtől, ami viszont nem érdeke a pénzintézeteknek.

Nyitókép: Róka László / MTVA

#Gazdaság#kamat#emelés#bank#hitel#drága

Címlapról ajánljuk