Gazdaság

Az ingatlanpiacra is hatással lehet a rezsicsökkentés részleges megszüntetése

rtl.hurtl.hu

2022. július 14. 9:56

Kétsebességessé válhat a piac, az energiahatékony lakásokra nagyobb lehet a kereslet.

„Augusztustól az átlagfogyasztás felett piaci árat kell majd fizetni az áramért és gázért. Bár az új szabály a háztartások 75 százalékát nem érinti, várhatóan még keresettebbek lesznek alacsony rezsiköltségű lakóingatlanok. A nagyobb alapterületű lakások közül azoknál eshet vissza leginkább a kereslet, amelyek nem energiahatékonyak” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A vállalat közleménye szerint 

  • felértékelődhetnek a korszerű, energiatakarékos ingatlanok. Az érdeklődések háromnegyede már 2022-ben is ilyen eladó lakásokra és házakra érkezett.
  • A rezsiköltségek szempontjából meghatározó lehet, hogy milyen nagy alapterületű az ingatlan, milyen állapotú és milyen fűtési rendszerrel rendelkezik.
  • A jelenleg eladásra kínált lakások és házak fele ingatlanon belüli gázfűtéssel rendelkezik (cirkó, gázkazán, konvektor), további 7 százalékuk pedig távfűtéses. Majdnem 7 százalékuknál a szintén gázalapú házközponti fűtés a jellemző. Az elektromos fűtésrendszerű lakások részesedése 5 százalék, ezeknél különösen fontos tényezővé válik az új rezsiszabály. 

Balogh László szerint a nagyobb alapterületű ingatlanok esetében már most is nagyobb az eladási kedv. Szerinte kétsebességessé válhat a piac, a korszerű fűtéssel rendelkező, alacsony fogyasztású lakóingatlanoknál gyorsabb lehet az értéknövekedés, mint a felújítandók esetében. 

Nyitókép: Faludi Imre/MTI

#Gazdaság#ingatlan#rezsicsökkentés#ingatlanpiac#lakásár

Címlapról ajánljuk