Gazdaság

Parragh László a kata-szigorításról: A most kiesőket nem éri jelentős hátrány

rtl.hurtl.hu

2022. július 11. 21:46

A vállalkozók érdekeit képviselő Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint csak kihasználtak egy kiskaput a katázók, hogy kikerüljék a közteherviselést.

A tervezet illeszkedik abba az irányba, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) eredetileg javasolt, ugyanakkor kissé erőteljesre sikerült – mondta az MKIK elnöke a Világgazdaságnak a kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló törvénymódosítás kapcsán, amit hétfőn délben nyújtott be a kormány az Országgyűlésnek. A módosítás után csak magánszemélyeknek állíthatnak ki számlát a főállású katás vállalkozók, így több százezer egyéni vállalkozó szorulhat ki a katás adózásból, akik cégeknek számláznak.

Parragh László szerint nem dolguk minősíteni a politikai akaratot, mert ők „letették az összes verziót, illetve számítást az asztalra”.

A kamarai elnök kizárta, hogy a gyorsított eljárás miatt a keddi zárószavazásig a kata tervezett módosítása még puhulna.

Az MKIK elnöke szerint az új törvény hatására a mintegy 450 ezres katás adózói kör nagyon jelentősen lecsökken.

A magyar találékony, lesznek ötletek és tippek, de számos olyan adónem létezik, amely átveheti a kata szerepét. A most kiesőket nem éri jelentős hátrány, de alapvetően beterelődnek egy másik adónembe, aminek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról

– fogalmazott Parragh.

A kamarai elnök szerint akik rájöttek, hogy a katát választva kedvezményesen kerülhető ki a közteherviselés, nem követtek el csalást, csak egy kiskaput használtak ki. Ám eközben a munkavállalók 85 százaléka teljeskörűen adózott, ami az adórendszer megborulásához vezethetett volna.

Ennek a folyamatnak a felszámolásában tehát egyetért az MKIK a kabinettel, abban ugyanakkor már volt vita közöttük, hogy az új szabályozás mikortól lépjen hatályba. A tervezet szerint szeptembertől él az új kata törvény: a kamara a jövő januári kezdés mellett érvelt, ám sikertelenül.

Ősz elejére a szükséges adminisztráció minden további nélkül elvégezhető, a könyvelők egy perc alatt ennek eleget tudnak tenni különösebb költségvonzat nélkül. Az már más kérdés, hogy annak, aki a bevételeit az idén katás adózás mellett tervezte, annak most újra elő kell vennie a kockás papírt

– tette hozzá Parragh.

Az MKIK részére egyébként havonta 5000 ezer forint kamarai regisztrációs díjat fizet minden egyes magyarországi vállalkozó, illetve vállalkozás, cserébe a kamara egyebek közt szakmai érdekképviseletet biztosít számukra.

Nyitókép: Parragh László – Fotó: Soós Lajos / MTI

#Gazdaság#parragh lászló#mkik#iparkamara

Címlapról ajánljuk