Gazdaság

Parragh László: A lelkiismeretem abszolút egyszerű és tiszta

rtl.hurtl.hu

2022. július 13. 10:59

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint nem igaz, hogy nem voltak egyeztetések a kata átalakításával kapcsolatban. 

Szerdán az M1 műsorában Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökét kérdezték, aki a 444.hu szemléje szerint arról beszélt: ma már nagyjából a munkavállalók 15 százaléka katás, szerinte ez a réteg „kikerüli azt a szabályozási rendszert, ami fönntartja az állam működését, tehát a társadalombiztosítási járulék, SZJA területét, és úgy gondoljuk, hogy ezen mindenképpen változtatni kell”.

A műsorvezető rákérdezett, hogy van-e olyan számítás, amiből kiderül, „mennyi kár érhette a magyar államot”. Parragh László szerint létezik ilyen, de „ez az adótitok kategóriába tartozik, tehát erről nem illik beszélni”. 

„Ha azt akarjuk, hogy az utakon a kátyúk be legyenek foltozva, ha azt akarjuk, hogy működjön az ország, hogy legyen közigazgatás, egészségügy, oktatásügy, akkor ennek a terheit valakinek meg kell fizetni. És ez a munkavállalók és a munkáltatók terhe. Ha ez alól a teher alól ki lehet bújni jogszabályszerűen, akkor az nem szerencsés. Tehát ilyen értelemben nekem a lelkiismeretem abszolút egyszerű és tiszta” – mondta az MKIK elnöke, aki arról is beszélt, hogy a katás vállalkozók későbbi járuléklehetősége nagyon rosszul néz ki, mert kevés nyugdíjat fognak kapni, ha ellátásra szorul, akkor nehezen tud ebből megélni. 


Parragh László jobban szerette volna, ha szeptember helyett csak januárban változik a szabályozás, de természetesen elfogadják, hogy a kormány máshogy döntött. Egyszerűen ostobaságnak nevezte azokat a kritikákat, miszerint a döntés előtt ne egyeztettek volna a javaslatról. „Simán egyeztettek mindenkivel. Az egy másik kérdés, hogy a különböző álláspontok mennyiben érvényesültek. Tehát más az egyeztetés, amikor elmondom, hogy mi a terv és más a megvalósulás, amikor valójában nem az történik, amit én szeretnék. De ilyen értelemben egyeztetés bőséggel volt” – mondta Parragh László, aki azt is elismerte, hogy lesz olyan kisadózó, aki rosszabbul jár a változtatással.

Korábbi cikkünkben bemutattuk, milyen extra terhekre kell számítaniuk azoknak, akik kiesnek a katázásból. 

Nyitókép: M1 Híradó / YouTube

#Gazdaság#mkik#parragh lászló#kata#katatörvény

Címlapról ajánljuk