Belföld

Kiakadtak a könyvelők, szerintük a kormány adócsalónak tekinti a katásokat

rtl.hurtl.hu

2022. június 18. 18:59

Kérik az adatokat, amik Parragh Lászlóhoz is eljutottak.

A Magyar Könyvelők Országos Egyedülete (MKOE) is szeretné kielemezni a katás adatokat, amik eljutottak a Parragh László vezette Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához.

Közleményükben felidézik: az iparkamara beszámolója szerint adatokat kaptak a NAV-tól, ami alapján kielemezték a katásokat. „Remélhetőleg ezek csak statisztikai adatok voltak, úgy Parragh László nem juthatott hozzá adótitkokhoz” – írják.

Az MKOE is szeretné ugyanazt az az adatcsomagot megkapni, ezért megkeresést küldtek a NAV és a Pénzügyminisztérium számára.

Annyit biztosan megígérhetünk, hogy egyik katás vállalkozói csoportot se fogjuk önkényesen adócsalónak minősíteni, ahogy azt a kamara tette

– írták. Ennek elsősorban az az oka, hogy „a kormány 2012-ben megváltoztatta az elképzelését és egy utolsó módosítással szabad teret nyitottak a katás számlák cégeknél való elszámolásának. Így önmagában is elképesztő, hogy a kormány és a kamara részéről valamilyen visszaélést jelent az, ha a törvény szövege és a jogalkotói akarat szerint járnak el az adózók és cégek fogadnak be valós ügyletek után katás számlákat.”

A kamara az adócsalásos minősítésnek alátámasztására egy „gumiszabályt” is idéz az adózás rendjéből, ami „sajnos hamis magyarázat, mert a tételes KATA szabályozás szerinti törvényes ügyletet nem lehet egy általános szabály miatt rendeltetésellenesnek minősíteni.” A kamara szakértőinek ajánlják még a témában ennek a latin idézetnek is a tanulmányozását: „lex specialis derogat legi generali”, ami annyit tesz, „a különleges rendelkezések előnyt élveznek az általános rendelkezésekkel szemben”.

Parragh mostanában nemcsak a könyvelőket háborította fel. „Szégyellje magát, és kérjen bocsánatot” – üzente korábban nyílt levélben Kiss Gabriella az iparkamara elnökének. Az asszonyt az dühítette fel, hogy Parragh László szerint egy tűzoltót nemcsak a fizetés, hanem az adrenalinlöket is motiválhat. A nyílt levelet író nő szerint vérlázító, hogy Parragh ilyen hangnemet enged meg azokkal szemben, akik minden szolgálaton az életüket kockáztatják.


Nyitókép: MTI / Rosta Tibor

#Belföld#parragh lászló#könyvelők#kata#iparkamara

Címlapról ajánljuk