Gazdaság

Úgy tűnik, a ma ismert katázásnak vége, bukják a rokkantak és a nevelőszülők is

rtl.hurtl.hu

2022. július 11. 15:00

Azt nem tudni, hogy a változások a 450 ezer katás közül hány embert érintenek.

„Ez felnégyelés, és aztán mondják az élettelen torzóra, hogy tessék, itt az új kata” – értékelte a 444 megkeresésére az új kata-törvényjavaslatot Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) elnöke.

A kormány hétfő kora délután bejelentette, hogy benyújtották az új katára vonatkozó törvényjavaslatot, melyben a legradikálisabb változás az lenne, hogy a jövőben a katásoknak csak magánszemélyektől lehetne bevétele. Kivételt egyedül a taxisok kapnának a szigorítás alól.

Az új szabályok nemcsak az ügyvédeket vagy az állatorvosokat szorítaná ki az egyszerűsített adónem alól, de a mellékállású katázás felszámolásával kiszorítanák onnan a rokkantakat és a nevelőszülőket is.

A MOKE elnöke szerint a kormány reményei szerint szeptember elejétől hatályossá váló változással a ma ismert katázásnak vége van.

Az egyesület korábban több alkalommal is azt javasolta, hogy az 50 ezer forintos adóértéket emeljék magasabbra, így nagyobb lehetett volna az ellátási alap is. Ehhez képest 

  • maradt az 50 ezer forint, 
  • viszont az eddigi extra lehetőség is megszűnik, hogy a katások magasabb, 75 ezer forintot fizessenek be, cserébe a magasabb ellátási alapért.

A változással a bt-k alá terelt katázás megszűnik, és a jövőben nem lehet majd cégeknek számlázni, de Ruszin szerint a piacon ugyanúgy a katás vállalkozók fogják majd tudni a legjobb árat kínálni.

Azt nem tudni, hogy a változások a 450 ezer katás közül hány embert érintenek, mint Ruszin elmondta, hiába kérte ki közérdekű adatigénylés formájában sávosan az adatokat a NAV-tól, azt a választ kapta, hogy nem áll ilyen adat a rendelkezésükre, holott 2019-ben ez még elérhető információ volt.

Nyitókép: AndreyPopov / Getty Images

#Gazdaság#kata#törvényjavaslat#kata-törvényjavaslat#szigorítás#ruszin zsolt#magyar könyvelők országos egyesülete

Címlapról ajánljuk