Gazdaság

Bevezeti a filléres zöldségeket és gyümölcsöket a Lidl – csak nem nálunk

rtl.hurtl.hu

2022. március 20. 10:09

Németországban ötkilós zsákokban árulja a szépséghibás zöldség-gyümölcs válogatást az áruházlánc, zsákonként 1100-1200 forintért.

Májustól kezdik árulni a „mentőcsomagnak” nevezett zöldség-gyümölcs válogatásokat a Lidl németországi áruházaiban – írta a G7. Ezek olyan előre összekészített papírtasakok lesznek, amelyekbe körülbelül 5 kilogramm árut raknak,

olyat, amely esztétikailag nem tökéletes, de ehető állapotban van.

Azonban nem a vásárló határozza meg, hogy mi van a tasakban, ám az öt kiló áruért kért fix 3 eurós (árfolyamváltozástól függően 1100-1200 forintos) ár így is versenyképesnek tűnik magyar viszonylatban is, a hazai áremelkedéseket látva.

Valószínű, hogy az áru egy része így is a szemétkosárban köt majd ki, hiszen sokan vásárolhatnak az olcsóbb ár miatt olyan terméket, amit végül nem fogyasztanak el, de az elképzelés mögött az áll, hogy az esztétikailag nem tökéletes zöldségek és gyümölcsök java része normál üzletmenetben a kukába kerülne.

Magyarországon tavaly decemberben fogadták el azt a jogszabályt, amely szerint a 100 milliárd forint feletti éves nettó árbevétellel rendelkező magyar élelmiszer-áruházaknak februártól kötelező felajánlaniuk az élelmiszert minőségmegőrzési időtartamuk lejárta előtt legalább 48 órával az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft.-nek. Az érintett üzletek azonban az élelmiszert karitatív szervezeteknek is felajánlhatják.

A vasárnap esti Híradó riportjából kiderül, milyen meredeken felmentek az árak a zöldség-gyümölcs piacon, és hogy milyen okai vannak ennek. Erről nemrég az rtl.hu is részletesen írt, a cikkből az is kiderül, hogy még a mai árakat is visszasírhatjuk.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#zöldség#gyümölcs#lidl

Címlapról ajánljuk