Gazdaság

A paksi beruházásban érintett cégek, a Posta biztosítói és a BKV is vezetett számlát a Sberbanknál

rtl.hurtl.hu

2022. március 8. 12:18

Ahogy kormányközeli vállalkozók és Bige László cégei is, de nem feltétlenül buktak pénzt emiatt.

Számos, részben köztulajdonú hazai cégnek volt számlája a bedőlt Sberbanknál – írja a 24.hu. Az orosz bank ügyfele volt 54 olyan társaság is, aminek árbevétele a tízmilliárd forintot meghaladja. A legtöbb érintettnek azonban máshol is volt számlája, az pedig nem látszik nyilvánosan, hogy volt-e pénzforgalom a sberbankos folyószámláikon, és ha igen, akkor mekkora összeg ragadt bent rajta.

A portál által említett ügyfelek közt vannak a paksi atomerőmű-beruházásban érintett cégek, a Dunaújvárosi Vasmű, illetve az ellenzék által orosz kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank által finanszírozott projektek, mint a mélykúti víziszárnyas-feldolgozó Hunent Zrt., vagy a szántódi Balaland.

Érintett a BKV is, ami arról tájékoztatta a lapot, hogy 2017-ben „egyedi, rendkívül kedvező kondíciók mellett” nyitott számlát a Sberbanknál, amit napi pénzforgalmi tranzakciók lebonyolítására használtak, és nincs nagyobb számlakövetelésük annál, amit a betétbiztosítási alap megtérít.

Garancsi István Market Építő Zrt.-je és Szíjj László Duna Aszfalt Zrt.-je is szerepel a listán más építőipari cégekkel – Colas, Euroaszfalt, A-Híd Zrt., West Hungária Bau, Bayer Construct Zrt. – együtt. A Jászai Gellért érdekeltségébe került Digi Távközlési Kft. és Invitel Zrt. is vezetett számlát a Sberbanknál, a cégek arról tájékoztatták a 24.hu-t, hogy ezeket a korábbi tulajdonosok nyitották korábbi hitelügyletekhez kapcsolódva, amelyeket már lezártak.

A bedőlt orosz pénzintézetnél bankolt a Bige László érdekeltségébe tartozó NZRT-Trade Zrt., illetve a Magyar Posta Biztosító Zrt. és Magyar Posta Életbiztosító Zrt. is. Mind arról tájékoztattak, hogy nem égett bent pénzük.

Kárvallottja viszont a bankcsődnek az Injektor Környezetvédelmi Kft., amiben az állami Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-nek 10 százalékos részesedése van. Ők azt közölték, hogy korábban a Volksbank vezette a számlájukat, amit átvett a Sberbank, így kötöttek ki az orosz banknál. Minden pénzük a sberbankos számlájukon volt, annak befagyasztása után nem tudnak eleget tenni fizetési kötelezettségeiknek, és közel háromszor annyi pénzük ragadt bent, mint amennyit a betétbiztosítási alap megtérít.

Nyitókép: MTI / Bruzák Noémi

#Gazdaság#sberbank#bkv#magyar posta#paks 2#garancsi istván#szíjj lászló

Címlapról ajánljuk