Forró nyomon

Így nyomoztunk Forró nyomon 2013-ban

rtl.hurtl.hu

2013. december 25. 13:24

Ilyenkor év végén, amikor számot vetünk azzal, mi minden történt velünk, szívesen idézzük fel a nem velünk történt szívszorító, örömteli, bosszantó, vagy megbotránkoztató pillanatokat is.

Ebben a műsorban mindegyikből láthattak hétről hétre jó néhányat. Mindegyiknek köze volt valamilyen bűnügyhöz, visszaéléshez, becsapáshoz, merthogy ha kimondjuk, ha nem, gyakorlatilag körülvesznek bennünket a nem túlságosan tiszta, vagy a legkevésbé sem tiszta helyzetek. Aztán van, akit ezek felháborítanak, van, aki meg elmegy mellettük, mert nem bosszankodik mindenen, vagy, mert egyszerűen immunissá vált az ilyesmire, megszokta. De azért van, ami mellett nem megyünk el egykönnyen. Például, amikor olyasmivel élnek vissza, amivel aztán végképp nem gondolnánk. Egy rákbetegségre való gyógyszerrel, nagyon sok pénzért, ami nem hogy segít, hanem kimondottan árt. Vagy, amikor jutányos áron akarunk vásárolni, telefont, mosóport, a neten fogyasztószert, babaszéket, mikrót, áramfogyasztást csökkentő kütyüt, vagy munkát keresünk, és átvernek, becsapnak hülyére vesznek minket, azok, akik ebből élnek. Azt tapasztaltuk, hogy rengetegen élnek ebből. A Forró nyomon a többi közt megmutatta, hogy virágzik a színesfém kereskedelem, hogy a csatornafedőtől a HÉV kábelig mindent lehet lopni, és eladni, hogy miképp működik az illegális cigi biznisz, hogy miért tűnnek el egész erdők Magyarországon, hogy a börtön után, mit kezd egy közösség, egy ház, a közveszélyes emberrel, és hogy állást kereső lányokból hogyan lehet prostituált egy fél óra alatt.

Családi drámák

Sokat, nagyon sokat foglalkoztunk ebben az évben a válásokkal, egymással háborúzó szülőkkel, kiszolgáltatott gyerekekkel. A most felnövő gyerekek közül minden második elvált szülők gyereke. Közülük sokan átélik, hogy a szüleik évekig veszekednek, harcolnak egymással, felhasználva őket, olykor a legaljasabb módszerekkel, hamis szakértőknek kitéve, csak hogy a másiknak rosszabb legyen. Mert hol van a szülők rangsorában a gyerek, ha arra használják, hogy a valaha szeretett, de megutált társuk életét pokollá tegyék azzal, hogy ellene fordítják, elszakítják tőle azt, akit a legjobban szeret. A Forró nyomonban több, ép ésszel felfoghatatlan családi dráma közepébe is csöppenhettek. És minél többet foglalkoztunk a válásokkal, annál többen fordultak hozzánk a dühös, vagy kétségbeesett szülők.

Nagy átverések


Ha az ember gázszerelőt, vagy más szakembert hív, jóhiszeműen szereti azt gondolni, hogy a szaki majd megoldja a problémáját. Megszereli a gázkészülékét, beépíti a nyílászárókat, felújítja a lakását. Fizet érte, nem is keveset, aztán majd nyugodtan alhat. Mi megmutattuk, hogy ez nem mindig így van. Sőt! Még az is kiderülhet, hogy a szerelőnek nincs is igazolványa, és az árat is csak hasraütésre mondja, aztán majd semmi sem úgy lesz, ahogy megállapodtak. Műsorunkban elképesztő pofátlanságokat mutattunk meg. Rejtett kamerás felvételeink bebizonyították, hogy a jóhiszemű vásárlót a legkülönfélébb trükkökkel lehet becsapni, lehúzni. Van, aki egy falut vett rá arra, hogy a nem működő találmányába fektesse be az összes megtakarított pénzét, és akadt aki, egy egész lakóközösséggel hitette el, hogy elfogadható áron korszerűsíti a gázvezetékrendszert. Mások olcsó hitelt, albérletet, reméltek egy jutányos ajánlattól, és akadtak, akik azt gondolták, életük üzletét kötik meg az utcán, vagy a piacon. A Forró nyomonban talán a legtöbbször átverésekről forgattunk. A szerkesztőség szinte csemegézett az olyan témákból, amikor élelmes csalók átvertek vagy becsaptak jószándékú embereket. Megmutattuk, hogyan dolgoznak a stiklis, piti bűnözők, hogyan verik át a gyanútlan ügyfeleiket. Mindig azt hiszi az ember, ő bizony nem dőlne be, pedig mindenki, aki bedől, ezt hitte.

Kipróbáltuk

A napi hírek mögött, akár kacsa, akár nem, valódi jelenségek, félelmek, lehetséges bűnesetek lehetnek. Ebből indultunk ki, amikor teszteket végeztünk. Kameránk előtt próbáltuk bemutatni, hogy egy-egy megdöbbentő eset, vajon hogyan történhetne a valóságban. Amikor arról olvastunk a hírekben, hogy gyereket próbáltak elcsalni az iskolából, és az utcáról, akkor beépített szülőkkel, és gyanútlan pici gyerekeken azt teszteltük, mennyire hatásos az a szülői intelem, hogy soha ne menj el idegenekkel. Nekünk elég volt egy kiskutya fotója ahhoz, hogy pár másodperc alatt, egy kerítéssel körülvett játszótérről elcsaljunk gyerekeket. Aztán, amikor arról jöttek hírek, hogy egy tinilányt próbáltak berángatni egy autóba fényes nappal az utcán, akkor azt teszteltük, hogy a buszmegállókban várakozók, hogyan reagálnak arra, ha valakit el akarnak rabolni. Tesztjeink eredménye egészen riasztó lett. Mint ahogy az a valóságban is nemrég megtörtént, hogy egy szálloda ablakából kizuhant meztelen férfin nem segítettek a járókelők, inkább bámészkodtak, és fotóztak, úgy a mi kísérleteink is azt mutatták, hogy finoman szólva, a többség „oda se bagózik”, ha valami rendkívüli, oda nem illő történik az utcán. Szóval nem figyelünk. Bezzeg, ha velünk történik valami rossz, akkor persze joggal elképedünk, felháborodunk, segítségért kiáltunk. A Forró nyomon tesztjeiből az is kiderült, hogy milyen könnyű manapság feltörni egy nagyértékű autót, vagy egy lakást. Zárfeltörő szakemeberünk „élesben” mutatta meg, hogy elég egy pumpa, egy hajcsat, és egy gumi ahhoz, hogy a betörők máris mindent vigyenek.

Részletek a Forró nyomonban, szombaton 19:00-kor!

Tartsanak velünk!

Nézze meg a teljes adásokat az RTL Moston!

Címlapról ajánljuk