Forró nyomon

Rezsicsökkentő kütyü, börtönmeló, a tescós rabló esete

rtl.hurtl.hu

2013. november 16. 16:23

Hetek óta vírusként terjed egy olyan hirdetés a neten, ami egy áramcsökkentő készüléket reklámoz. Azt ígérik, hogy 75 százalékkal csökkenti az áramfogyasztást. Mi is beruháztunk egy ilyen masinára, és le is teszteltük mit tud, kiderült az egész egy nagy átverés!


Újra rács mögött

Süveges Péter a magyar kriminalisztika talán legkülönlegesebb figurája. A teológiát végzett egykori élsportoló, hosszú évek óta borsot tör a magyar igazságszolgáltatás orra alá. A tescós rablóként elhíresült férfiről a mai napig nem tudhatjuk biztosan, hogy bűnös-e. Ami biztos, hogy ült már rablásért, a budaörsi Tesco, egy érdi pénzszállító kirablásával, és egy valutaváltó házaspár megölésével vádolják. A budaörsi Tescoból eltűnt 30 millió forintról a mai napig nem lehet tudni semmit. Süveges közel 9 év elteltével még mindig csak tárgyalásról tárgyalásra jár, érvel, indítványozik, azt mondja nem bűnös. A hatodik bíróját fogyasztja. Most újra előzetes letartóztatásban van. A rendőrség információi szerint ugyanis házi őrizete alatt többszázezer forintért fegyvereket akart vásárolni. Egy járókelő pedig egy templom kapujában fotózta le. Ki ez az ember, és hogyan végződhet a hosszú évek óta tartó pereskedése?

Szabadon kószál!


Szegeden egy férfi, szó szerint rettegésben tart egy egész panelházat. A lakók azt állítják, üvegekkel dobálja őket az ablakából. De ez még mind semmi. A szomszédok szerint késsel fenyegetőzik, egy kamasz fiút már meg is támadott, az asszonyokat és lányaikat trágár, szexuális ajánlataival ostromolja. A gyerekeket egy percre sem merik a lépcsőházban és az utcán egyedül hagyni. A lakóközösség a Forró nyomonhoz fordult, hogy derítsük ki, ki ez a férfi, és miért hagyják, hogy szabadon kószáljon. Riporterünk utána járt, és megtudta, hogy a férfi különböző bűncselekmények miatt, köztük szeméremsértésért és súlyos testi sértésért még 2005- ben az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító intézetbe, azaz az IMEI-be került. A Pesti Központi Kerületi bíróság azonban 3 év szakszerű kezelés után úgy döntött, hogy T. Krisztián elmekóros tüneteket már nem mutat. Nincs szükség további kényszergyógykezelésre, ezért egyszerűen kiengedték. Az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet pszichiátere azt mondja, Magyarországon az a probléma, hogy az IMEI után nincs semmi gyakorlatilag, ami ebben a speciális profilban működne. Az IMEI-ből át lehet helyezni valakit egy civil pszichiátriára, a civil pszichiátriák viszont nincsenek berendezkedve arra, hogy egy ilyen típusú betegeket kezeljenek. Ráadásul az intézmények már most is túlzsúfoltak. Riporterünk végül vett egy nagy levegőt és becsöngetett a férfihez, aki mikor meglátta az ajtóban a fiatal hölgyet, azonnal kijelentette, hogy tudna vele mit kezdeni.

Rezsicsökkentő kütyü


Hetek óta vírusként terjed egy olyan hirdetés a neten, ami egy áramcsökkentő készüléket reklámoz. 38500 forintért árulják, de akciósan 10600-ért is meg lehet vásárolni. Azt ígérik, hogy 75 százalékkal csökkenti az áramfogyasztást. A forgalmazó annyira gáláns, hogy reklamáció esetén száz százalékos visszafizetési garanciát vállal. A csodakütyüt csak be kell dugni a konnektorba, és kiegyenlíti a feszültséget, így az elektromos eszközök sokkal hatékonyabban használják fel az áramot. Ezt ígérik a hirdetések, melyek cseh, magyar és más nyelveken is megtalálhatók. Mindegyiket ugyanaz a hölgy ajánlja, aki az egyik oldalon magyar, a másikon meg cseh néven mutatkozik be. Sokan megvásárolják a készüléket, mert így télen ki ne szeretné csökkenteni az áramfogyasztását. Mi is beruháztunk egy ilyen masinára, amivel egyenesen a Budapesti Műszaki Egyetem Villamos Energetika Tanszékére siettünk. Ott a szakemberek azonnal tesztelni kezdték a készüléket, és hamarjában kiderült , egyáltalán nem csökkenti az áramfogyasztást. Szétszerelték az eszközt és megállapították, hogy egy egyszerű kondenzátort foglaltak a műanyag keretbe, és a kütyü legbonyolultabb egysége a ledes világítás. Az egész néhány száz forintba kerülhet, vagyis igazi átverés.

Börtönmeló


Évente 400 ezer börtöncsirke, 80 ezer börtönpulyka, havonta két tonna réz. Csak néhány adat arról, mennyit is termelnek a magyar rabok. 2012. január elseje óta ugyanis minden jogerősen elítélt fogvatartottnak dolgoznia kell. Szabadság jár, felmondani nem lehet, de létszámleépítés sem várható. Nincs végkielégítés, felmondási idő, de munkanélküliség sincs. A rabok a mindenkori minimálbér maximum harmadát kereshetik. A börtönmunka ma már jól jövedelmező iparág lett. A börtönök falain belül működő gazdasági társaságok összbevétele tavaly 11,3 milliárd forint volt, ebből 1,4 milliárd forint a nyereség, amit beruházásokra fordítanak. Riporterünk Állampusztán és Sopronkőhidán járt, hogy megnézze, melyek a legkeményebb, legbüdösebb, és a legelitebb rabmunkák. Az egyik legmenőbb üzemben például bérmunkában zárakat szerelnek nem szét, hanem össze az elítéltek. Ők keresnek a legjobban. De kalapáltunk raklapokat, etettünk pulykákat, és megnéztük milyen egy igazi börtönvágóhíd, ahol a hófehérbe öltözött elítéltek a fürtökben lógó csirkéket nagy késekkel darabolják.


Részletek a Forró nyomonban, szombaton 19:00-kor!


Tartsanak velünk!

Nézze meg a teljes adásokat az RTL Moston!

Címlapról ajánljuk