Forró nyomon

Csonka karácsony és a bulik rémei

rtl.hurtl.hu

2013. december 19. 19:23

Az igazán eldurvult családi háborús övezetekben bizony a karácsonyt senki sem várja. Mi most ilyen családokat mutatunk meg. És elmondjuk azt is, mit tehet és mit nem tehet egy biztonsági őr.

A bulik rémei

Ilyenkor, ünnepek környékén, az év végi party-k után, a társaságokban gyakran elhangzanak olyan történetek, amelyek a buli biztonsági őreinek viselt dolgairól szólnak. Általában minden sztoriban szerepel egy őr, aki nem szép szóval, vagy nem csak szép szóval oldotta meg a feszült helyzetet, mert ugye a szórakozás gyakran csap át duhajkodásba, a duhajkodás pedig sajnos részeg verekedébe, vagy „csak” ordibálós tántorgásba. A legjobb társaságban is előfordul,- mondhatnák - de sokan ilyenkor teljesen kifordulnak magukból, és azt se tudják, mit csinálnak. Nem árt tudni, hogy a biztonsági őr, nem minősül hivatalos személynek, vagy hatóságnak, ezért nincs is hatásköre. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint úgynevezett szabadságot korlátozó intézkedést, különösen fizikai kényszert nem alkalmazhat. Vagyis nem mondhatja meg, ki mit csináljon, hol szórakozzon, és pláne nem lehet erőszakos. Ha mégis megteszi, fel lehet jelenteni, hiszen a biztonsági őr, a kidobó ember azért van, hogy senki ne zavarjon senkit, ne legyen baleset, és a szórakozóhely értékei se csorbuljanak. A biztonsági őr csak kikísérhet, de elvileg nem üthet. Felelősségteljes munka, csak éppen nem mindenki tudja, meddig tart a felelősség és hol kezdődik a felelőtlenség.

Ki tette?

Idén télen, alig egy éve, egy jól sikerült bulit követően, miután Bán István megünnepelte a 25. születésnapját a barátaival, a 6 fiatal hazafelé indult. Egy lány, aki rendőrnek tanult, és Istvánon kívül még 4 fiú. A rendőrlány egyszer csak azt vette észre, hogy egy másik 6 fős társaság is hazafelé tartott, de nem olyan állapotban, hogy autóba kellett volna ülniük. Kötelességének érezte, hogy szóljon is ezért, sőt, amikor nem hallgattak rá, elővette a mobilját, és fel akarta venni a jelenetet. Ebből lett a baj. A részeg fiúk kiszálltak a kocsiból, a lány barátai meg az igazukat védték, meg persze a lányt. Hogy a bunyó mennyire fajult el, nem tudni. És azt sem, hogy Bán Istvánt ki ütötte meg. Az biztos csak, hogy az ütéstől már elveszíthette az eszméletét, és tehetetlenül zuhant, fejjel a padkának. A fiatalember egy hétig élt még. Sem az idő alatt a sérüléseiből, sem azóta nem derült ki, ki ütötte meg ilyen szerencsétlenül. Így aztán nincs kit felelősségre vonni, nincs kit büntetni. Valószínű, a részeg társaság sem élesen emlékszik a történtekre, csak éppen Bán István szülei nem tudnak belenyugodni, hogy lehet megúszni egy ilyen, ha nem is gyilkosságot, de szándékos balesetet büntetlenül. Nekik biztos hiába mondanánk, hogy ilyesmi bármikor, bárkivel megtörténhet.

Csonka karácsony

A legtöbb szülő lelkesen ajándékot vásárol karácsony előtt, és izgul, mit szól majd a gyerek, van, aki meg azért izgul, hogy egyáltalán átadhassa, vagy legalább eljutathassa az ajándékát. Mert van olyan felelősségteljes, de válófélben lévő, vagy elvált apa is, anya is, aki ilyenkor sem képes tűzszünetet kötni, és megfosztja a saját gyerekét az örömtől. Hogy önzés-e, vagy bosszú? Nyilván minden helyzet más. De egy biztosan kijelenthető: bárki, bármivel is áltatja megát, nem lehet a gyerek érdeke, ha ilyenkor sem oldódik a feszültség, ha ilyenkor is van fontosabb, mint az ő öröme. Ahol van közös szülői felügyelet, ott megállapodik apa-anya arról, melyik karácsonyi napot hol tölti a gyerek. Kinél van 25-én, kinél 26-án. Érdekes módon a 24-e nem jogi kategória. Ahol nincs közös felügyelet, ott szinte teljesen ki van zárva a különélő szülő a gyerek életéből, de többségben azért megenyhülnek a szülők, és legalább egyik napot a másik szülővel tölthetik. De az igazán eldurvult családi háborús övezetekben bizony a karácsonyt senki sem várja. Mi most ilyen családokat mutatunk meg. Az ő életüket már megmutattuk év közben, és most visszamentünk hozzájuk, hogy megnézzük, ők vajon, elszakítva, háborúban, vagy ideiglenesen békét kötve várják az ünnepeket.

Nem cuki!

Van rá tudományos magyarázat, miért olyan népszerűek a világban azok a videók, amelyeken cukinál cukibb gyerekek, lovacskák, cicák, kiskutyák, kiskacsák, vagy bármilyen más kisállatok szerepelnek, lehetőleg extrém helyzetben. Van, aki falra mászik ezektől, de a többségnek igenis szórakoztató. Rengeteg járja körbe a világot, milliók látják, és nem gondolnak bele, hogy esetleg pokoli kín annak, aki átéli, akin, vagy amin ő olyan jól szórakozik. Vírusként terjednek ezek a jelenetek az interneten, és jórészük inkább felháborító. Mert állatokat gyötörnek, kínoznak, gyerekeket ríkatnak, 5 perc hírnévért. Megmutatjuk a legcukibb és a leg nemcukibb videókat, melyeken milliók nevetnek, kivéve a főszereplőket.

Részletek a Forró nyomonban, szombaton 19:00-kor!

Tartsanak velünk!

Nézze meg a teljes adásokat az RTL Moston!

Címlapról ajánljuk