Forró nyomon

Bűn és bűnhődés és a nagy szaloncukorteszt

rtl.hurtl.hu

2013. december 12. 17:35

Hogyan mérlegelhetnek a bírók? Miért tűnik nekünk, laikusoknak úgy, hogy az egyik „könnyen megússza”, és mit gondolnak a gyászolók? Ennek járunk utána, és megmutatjuk, milyen a legpofátlanabb fenyőtolvaj, és hogy milyen a nem igazi szaloncukor.

Kiesett a fiú az ablakon

A kamasznak mindig "kupi" van a szobájában, szétdobálja a cuccait, ha teheti, egész nap alszik, és nem segít az anyjának sem a takarításban, sem a bevásárlásban. No meg persze szemtelen. A szülők pedig veszekednek a gyerekkel, és mindenféle büntetéseket helyeznek kilátásba. Általában hasztalanul. Ezek az ezerszer ismétlődő helyzetek, jelenetek egy olyan családban, ahol tinédzsert nevelnek. Nincs is ebben semmi különös, vagy akár nem normális. Egy győri családban viszont egy ilyen átlagosnak mondható bagatell anya-gyerek veszekedés következménye, visszafordíthatatlan, megmásíthatatlan, felfoghatatlan tragédia lett. Az anya válása után épp új életet próbált kezdeni két gyerekével, egy győri panellakásban. A 14 éves Artúr nem volt rossz gyerek, olyan kamasz volt, mint a többi. Aznap épp azon vesztek össze édesanyjával, hogy a kamaszfiú összecsokizta a frissen húzott ágyát, és nem akart lemenni a boltba vécépapírért. Az anya ekkor elviharzott bevásárolni, és mikor leért a hetedik emeletről, épp akkor zuhant le fia. Artúr feltehetőleg a húgát és az anyját akarta heccelni, kihajolt az ablakon, de egyszer csak elvesztette az egyensúlyát, és lezuhanva szörnyethalt. Az anya a Forró nyomon kamerája elé állt, hogy elmondja, mi történt azon az átlagosnak induló, szörnyű napon, hogy miképp birkózik meg azokkal a gyötrő „mi lett volna, ha” kérdésekkel.

Szaloncukorteszt

Karácsony előtt adóellenőrök, pénzügyőrök járják a bevásárlóközpontokat, de az „élelmiszer-biztonságiaknál" is nagyüzem van. Ellenőrzik a most kapható slágertermékek árusítóit, és a termékeket is. A héten nálunk a célkeresztbe a szaloncukor és a fenyőfa került. Megmutatjuk, milyen a legpofátlanabb fenyőtolvaj, aki a fa tetejét, a csúcsát fűrészeli le, hogy aztán otthon feldíszíthesse, és megmutatjuk, milyen a nem igazi szaloncukor. Vásároltunk, mértünk és ízleltünk. Mepróbáltuk megállapítani, hogy mi van a szaloncukorban, zselé, gesztenye, vagy karamell, de nem mindig sikerült. Vettünk olyan cukrot, melyből egy szem 20 forintba, és olyat is, ami 70 forintba került. Bevizsgáltattuk, méricskéltünk, és megtudtuk azt is, miért kell tartani a csokibevonóban lévő transzzsírsavtól.

Szexszel fizetett


Egy 44 éves péceli nő nem csak a banknak tartozott, hanem a helyi boltosnak is, aki egy idő után úgy gondolta, a nála jóval fiatalabb hölgy ledolgozhatja tartozását. Aztán egy idő után az is eszébe jutott, mi lenne, ha nem csak munkával, hanem szexszel fizetne neki Ildikó, aki így nem csak közeli munkatárs, hanem szerető is lett egyben. Hogy a boltos és alkalmazottja közös akaratból tették-e mindezt, azt a helyiek, és a család is hihetőnek tartja. Vagyis szerintük nem volt itt szexuális kényszer, inkább amolyan kapcsolatféle az idős boltos, és a középkorú asszony között, egészen addig, amíg egy napon nagyon összevesztek. A boltos megint szexet kívánt, a nő viszont inkább hazament volna. A vádirat szerint a férfi erőszakoskodni kezdett, a nő pedig leszúrta főnökét. A férfi kényszerítette a nőt, vagy a nő akart inkább pénzt? Ennek próbáltunk utána járni.

Megbűnhődnek?

Vajon mennyit ér egy vagy több ember élete? Eva Rezesova elsőfokú ítélete óta sokan feltették ezt a kérdést. Mi azt néztük meg, hogy hány évet kaptak, vagy épp nem kaptak olyan sofőrök, akik miatt emberek haltak meg a közutakon. A Csapó házaspárt a zebrán gázolta halálra egy autós. Még csak nem is fékezett. Utána, azt mondja, idegességében ivott egy kicsit. De, hogy valóban utána és nem inkább előtte húzta-e meg az üveget, azt nem lehetett bizonyítani. A férfit másodfokon felmentették Egy másik sofőr Kecskemét és Kiskunfélegyháza között ittasan próbált előzni, de frontálisan ütközött egy vele szemben szabályosan haladó kocsival. Négyen ültek benne. Apa, anya és két kislányuk. Mindannyian meghaltak. A kiszabott büntetés ez esetben 8 év börtön volt. Melyek lehetnek a súlyosbító, és az enyhítő körülmények? Miért, hogyan mérlegelhetnek a bírók? Miért tűnik nekünk, laikusoknak úgy, hogy az egyik „könnyen megússza”, és mit gondolnak a gyászolók? Rezesova egyik áldozatának fia, a Csapó házaspár gyermeke, és mit gondol az a nagymama, aki két unokáját, és gyermekét veszítette el egy részegen előző ember miatt.

Részletek a Forró nyomonban, szombaton 19:00-kor!

Tartsanak velünk!

Nézze meg a teljes adásokat az RTL Moston!

Címlapról ajánljuk