Forró nyomon

Nyomoztunk, kipróbáltuk, megmutatjuk!

rtl.hurtl.hu

2013. december 2. 18:18

Egy lőtéren kipróbáltuk a nyékládházi bácsi puskáját, utána megkerestünk több mulatóhelyet, hogy megtudjuk, tényleg jó marketing fogás-e, ha a lányoknak nem kell belépőt fizetniük.

Butatelefonok

Karácsony előtt talán nem túlzás azt mondani, hogy ezrek akarnak okostelefont venni, mert nyúzza őket a kamasz gyerek, vagy az asszony, hogy enélkül nem élhet tovább. Aztán sokan úgy gondolják, hogy a márkaboltban kapható méregdrága 150 ezer forintos helyett megteszi a 80, vagy a 28 ezer forintos, és az ennél még olcsóbb is. Hisz ugyanaz a márkája, ugyanúgy néz ki, és az árus azt mondja, ugyanazt is tudja, sőt pecsétes garancialevél is van hozzá, vagyis eredeti. Csak valamiért jóval olcsóbb, mint a boltban kapható. Például azért, mert tényleg eredeti, de lopott. A Forró nyomonban bemutatunk egy fiatalembert, akitől egy éjszaka ellopták a telefonját, majd pár nap múlva mégis a kezében foghatta régi készülékét. Mindez egy számítástechnikai újdonságnak, egy okostelefon alkalmazásnak köszönhető, aminek az a lényege, ha a telefonnal fotó készül, az egyből megjelenik a tulajdonos számítógépén. Így landoltak egy pózoló lány fotói nála, így hamar kiderült, ki az új tulaj, aki a szüleitől kapta a gépet, amit egy piacon vettek. De vannak persze olyan „original” telefonok is, szépen lefóliázva, eredetinek látszó dobozban, amiről első látásra csak egy szakember tudja megmondani, hogy hamis, és csak egy-két hétig, hónapig működik, esetleg csak egy napig. A Forró nyomon beszerzett egy ilyen készüléket, és megmutatjuk, miből lehet megállapítani, hogy átverésről van szó. Kamera, hátoldal, a kijelző mérete és színe mind-mind gyanús lehet.

Lekommandózták

Antal Gergelyre egy napon rátörtek a TEK kommandósai, feszítővágóval érkeztek, rátörték a kaput, a földre fektették, majd megbilincselték. De nem véletlenül. A nyékládházi, egyébként abszolút veszélytelennek látszó idős férfi ugyanis egy puskát tartott a házában, de nem volt rá engedélye. Azt mondja, elege lett, hogy fosztogatják, ezért úgy gondolta ezzel a fegyverrel védi meg a javait. Csakhogy a szomszédja feljelentette. A rendőrség felkérésére a terrorelhárítás intézkedett a bácsi ellen. A pincében meg is találták a puskát, két szekrény között, Antal urat pedig letartóztatták, most házi őrizetben van. A biztonságpolitikai szakértő azt mondja, a TEK abszolút a protokoll szerint járt el. Az információk ellenőrzését a bűnügyi szervek végzik. Ha ők úgy látják, hogy fennáll az ellenállás veszélye, akkor a TEK beavatkozására van szükség, és onnantól kezdve a kommandósok nem mérlegelhetnek. Riporterünk egy lőtéren megmutatja, milyen pusztítást tudott volna az idős férfi végezni, ha tolvajt fog, és kiderül az is, honnan szerzik be az illegális fegyvereket.

Vége a nők ingyen bulijának?


A 22 éves Teczár Szilárd már legalább egy hete a figyelem középpontjában él. Ő az a fiatalember, aki az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult egy átbulizott éjszaka után, mert felháborította, hogy a Doboz nevű szórakozóhelyen a nőknek ingyenes a belépés, a férfiaknak viszont fizetniük kell. Szerinte ez a beléptetési módszer diszkriminálja a férfiakat, a nőkkel kapcsolatban pedig azt üzeni, hogy ők passzív nyeremények, akiket a fizetőképes férfiak megvásárolhatnak, ha kifizetik helyettük a belépőt. Műsorunk megkeresett több mulatóhelyet, hogy megtudja, hogyan megy ez náluk, és tényleg jó marketing fogás-e, ha a lányoknak nem kell belépőt fizetniük. Megszólalnak külföldi fiatalok, és egy világlátott népszerű DJ is, hogy elmondják, a tengerentúlon és Európában létezik-e ez a probléma.

A termékbemutatók ára

2012-ben a területi felügyelőségek 180 árubemutatón végeztek hatósági ellenőrzést, amelyből 117 esetben tártak fel valamilyen jogsértést. Leggyakrabban az a panasz, hogy a vevők hiába akartak elállni a hirtelenjében kötött szerződéstől, a cég köddé vált. Máskor álorvosok vezették meg az embereket. A Forró nyomon már több riportot is készített a témában. Rejtett kamerás felvételeink bizonyítják, hogy a legelképesztőbb butaságokkal lehet gyanútlan embereket arra rávenni, hogy sokszázezer forintot adjanak ki, nem túl hasznos termékekért. Rengetegen így elképesztő adóságokba verték magukat. Egy rákbeteg riportalanyunk sírva meséli, hogyan csapták be, és bemutatunk egy olyan asszonyt is, aki csúcstartó: valószínűleg ő járt Magyarországon a legtöbb termékbemutatón: a 90-es évek óta körülbelül hatvanon. Kínáltak már neki önélezős késkészletet, elektromos fűtőtestet, amellyel egy 90 négyzetméteres lakást évi 40 ezer forintból be lehet fűteni, különböző masszírozó eszközöket, gyógylámpának mondott szerkezetet, és méregtelenítő lábfürdőt is. Hallott megrázó történeteket, és tett számtalan feljelentést, sokszor teljesen eredménytelenül. De most január közepétől változik a törvény: komoly ( többszázezres, akár sokmilliós) bírságra számíthat egy cég, ha visszaél az emberek hiszékenységével.

Részletek a Forró nyomonban, szombaton 19:00-kor!

Tartsanak velünk!

Nézze meg a teljes adásokat az RTL Moston!

Címlapról ajánljuk